”Koltuk altı, makat ve kulaktan” ölçülen ateş, ne zaman yüksek kabul edilir?

Çocuklarda normal vücut ısısının 36.5-37 derece olması gerekir ve bu değerin üzerindeki durumlar ”ateş” olarak adlandırılır. Aileler de, çocuklarda genellikle ateş ölçümünü  makat, koltuk altı veya kulaktan yapar. Peki, bu üç bölgede yapılan ölçümde, kaç derece ateş yüksekliğine  gösterir?

 

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları  Uzmanı Dr. Mümine Türksoylu, çocuklarda yüksek ateş konusunda şunları söyledi.

Ateşi nasıl ölçtüğünüze dikkat edin

Çocuklarda normal vücut ısısının 36.5-37 derece olması gerekir ve bu değerin üzerindeki durumlar ateş olarak adlandırılır. Koltuk altından ölçümlerde 37.5 derecenin, makattan yapılan ölçümlerde 38 derecenin, kulaktan yapılan ölçümlerde ise 37.8 derecenin üzerinde bir ateş var ise; bebeğin ateşinin yükseldiği söylenebilir.

Bebeğin vücut ısısı ortama, kıyafete göre ya da sabah ve akşam saatlerine göre değişiklik gösterebilmektedir. Özellikle saat 17.00-18.00 arasında vücudun ısısının yüksek olduğu tespit edilmiştir. Dolayısıyla her ısı değişikliği bir hastalığa işaret etmiyor olabilir.

48 saatten uzun süren ateşe dikkat!

Bebeklerde 1,5-2 yaşına kadar devam eden aşı döneminde yüksek ateş bir yan etki şeklinde görülebilir. Aşı sonrası görülen ateş normaldir; ancak çok yüksek olmaması gereken bu ateş 38 dereceyi geçip, 48 saatten uzun sürerse vakit kaybetmeden doktora başvurmak gerekir.

Öte yandan boğaz, kulak, sinüzit, akciğer enfeksiyonu gibi durumlar veya diş çıkarma dönemleri ateşe neden olabilirken; romatizmal hastalıklar, hematolojik ve onkolojik rahatsızlıklar da yüksek ateş sebebi olabilir.

(Visited 40 times, 1 visits today)