Covid’de viral bulaşma en çok öğleden sonra oluyor
- Bahar aylarında aort yırtılması riski artıyor - 13 Nisan 2026
- Demir eksikliği mi yoksa bahar yorgunluğu mu? - 12 Nisan 2026
- Türkiye kendi kanser ilacını dünyaya kazandırmaya hazırlanıyor - 6 Nisan 2026
ABD’de yapılan bir araştırmada, Mart ve Haziran 2020 ayları arasında Nashville bölgesinde gerçekleştirilen 30 bin PCR tabanlı testin sonuçlarını inceledi. Kişilerin en fazla Covid-19 salgıladıkları saat 14.00 olarak belirlendi.
Sağlık bilimi üzerine araştırmaların yer aldığı MedRxiv sitesinde yayımlanan çalışmada, ABD, Nashville’deki Vanderbilt Üniversitesi Tıp Merkezi’nden Candace McNaughton ve meslektaşları, geçtiğimiz yıl Mart ve Haziran ayları arasında Nashville bölgesinde gerçekleştirilen 30 bin PCR tabanlı testin sonuçlarını inceledi.
Çalışmada, kişilerin saat 14.00 civarında Covid-19’u zirve düzeyde salgıladıkları saptandı.
Bunun, bağışıklığın günlük “sirkadiyen” (vücudun biyolojik saati) dalgalanmaları nedeniyle olabileceğini dile getiren McNaughton, ”Mümkün olan en doğru testi yapmak isteseydim, öğleden sonra testime gelirdim” dedi.
Sirkadiyen saatin viral enfeksiyonu nasıl etkilediğini inceleyen bilim insanları, Covid-19’un daha sık gün ortasında tespit edildiğini ve bu zamanların özellikle viral yükleri daha düşük olanlarda yanlış negatif sonuçların görülme sıklığını azaltmaya yardımcı olabileceğini dile getirdi.