Bu enfeksiyon okul sezonunda artıyor…

”El, ayak ve ağız hastalığı” özellikle okul sezonunda sıkça rastlanan bulaşıcı bir viral enfeksiyon.  Uzmanlar,  hastalıktan korunmak için  enfekte bireylerle temastan kaçınılması ve hijyen kurallarına tam uyulması gerektiğine dikkati çekiyor.

 

 

Genus Pharma Medikal Direktörü Uzman Dr. Orkan Karaca, özellikle okul sezonunda sıkça rastlanan el,ayak ve ağız hastalığı, korunma yöntemleri ve tedavisi hakkında bilgi verdi.

En sık hangi aylarda görülüyor?

El, ayak ve ağız hastalığı, genellikle Nisan-Haziran ve Ekim-Aralık ayları arasında, bebekler ve çocuklar başta olmak üzere yetişkinlerde de görülen virüs kaynaklı bir enfeksiyondu. Hastalık her ne kadar yıl boyunca ortaya çıkabilse de yaz ve sonbahar aylarında daha sık görülür. Yüksek sıcaklık ve nem gibi meteorolojik faktörler hastalığa duyarlılığı artırmaktadır

Hastalık vücudun hangi bölgelerinde ortaya çıkıyor?

Hastalık elleri, ayakları, ağızı ve bazen cinsel organları ve kalçaları da etkileyebilen viral bir enfeksiyon olarak son zamanlarda sıkça rapor edilmiş. Hastalık adını, ellerde, ayaklarda ve ağızda meydana getirdiği yaralar ve döküntülerden alıyor. Bu döküntüler aynı zamanda sırt, göğüs, kol, bacak ve cinsel organlar gibi farklı bölgelerde de görülebiliyor

Belirtileri…

Enfeksiyon 3 ila 6 gün süren bir kuluçka döneminden sonra, hastalığın ilk haftasında en bulaşıcı evresine giriyor.

Hastalığın belirtileri genellikle boğaz ağrısı, ateş, halsizlik ve iştahsızlıkla başlar. Ateşin ardından, üçüncü gün civarında ağız içinde su dolu ağrılı döküntüler ortaya çıkar. Nadiren de olsa kalp kası iltihabı, akciğerde sıvı birikimi ve beyin zarı iltihabı gibi ciddi komplikasyonlar meydana gelmektedir. Semptomları genellikle hafif olmasına ve enfeksiyonun kendi kendine sınırlanmasına rağmen, kontrol altına alınmayan vakalar doku ve organlara yayılabilir.

Tedavi yöntemleri ve korunma yolları…

Şu an için hastalığın nedenini ortadan kaldıracak bir ilaç tedavisi bulunmuyor. Ancak belirtileri hafifletmek için tedaviler uygulanıyor. Semptomlar genellikle 7 ila 10 gün içinde geçiyor ancak ağrı, ateş ve diğer semptomlar devam ederse mutlaka bir doktora başvurulması gerektir.

Hastalığa karşı en etkili korunma yöntemi, enfekte bireylerle temastan kaçınmak ve hijyen kurallarına tam olarak uymaktan geçiyor.

t

(Visited 54 times, 1 visits today)