”Tam aşılı” tanımı ”3 doz Covid-19 aşısı” olarak değişiyor
- Dünya MS Günü’nde anlamlı mesaj: “Hareket et, hayata bağlan!” - 4 Haziran 2026
- Ter Değil, Bakteriler Kokuya Neden Oluyor! - 4 Haziran 2026
- GLP-1 ilaçları meme kanseri riskini yüzde 30’a kadar düşürebiliyor - 4 Haziran 2026
Covid-19 karşı tüm dünyada aşılama bir yandan devam ederken, ”tam aşılı” tanımı da bir süre ”2 doz mRNA aşısı” olanlar için kullanılıyordu.
Ancak son dönemde Türkiye’nin de içinde yer aldığı bazı ülkelerde Delta varyantının da etkisiyle takviye doz olarak 3. doz mRNA aşısı uygulamaya başladı. Bu nedenle pek çok ülkede ”tam aşılanmış” sayılmak için üç adede kadar Covid-19 aşı dozu gündeme geldi.
Delta varyantı nedeniyle azalan aşı bağışıklığı ve artan enfeksiyonlar, ülkeleri “tam aşılanmış” tanımını yeniden düşünmeye sevk etti.
İngiltere Başbakanı Boris Johnson Pazartesi günü yaptığı açıklamada, pandemi kısıtlamalarının yeniden başlatılmasını önlemek için takviyelerin hayati olduğunu söyledi. Johnson, yaptığı açıklamada, üçüncü doz aşının önemli bir olduğunu ifade etti.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron geçen hafta yaptığı açıklamada, 15 Aralık’a kadar, 65 yaşın üzerindeki herkesin üçüncü bir doza ihtiyacı olacağını söyledi.
Avusturya’da da, tam aşılama durumu ikinci dozun dokuz ayından sonra sona eriyor.
İsrail’de ise spor salonlarına, restoranlara ve diğer mekanlara girişe izin veren yeşil geçişe hak kazanmak için üçüncü doz aşı aranıyor.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Sağlık çalışanları, yaşlılar ve dünyadaki diğer yüksek riskli gruplar hala ilk dozlarını beklerken sağlıklı yetişkinlere güçlendiriciler vermenin veya çocukları aşılamanın bir anlamı yok” diye uyardı.
DSÖ’nün Covid-19 özel elçisi Dr. David Nabarro da, zengin ulusların salgında aşılara güvenmelerinin kumar olduğunu söyledi. Nabarro, virüs hakkında henüz öğrenilecek çok şey olduğundan, aşıları Covid-19’a karşı ana silah olarak kullanmanın yeni varyantlara yol açabileceği konusunda uyardı.