
Prof. Dr. Ünal: ”Ülkemizde çocuklarda salgın daha sık görülmeye başladı”
- Canan Dağdeviren buluşunu Atatürk’ün fotoğrafıyla uzaya gönderdi: “İstikbal Göklerdedir” - 16 Nisan 2025
- Aort anevrizması yırtılması riski mevsim geçişlerinde artıyor - 16 Nisan 2025
- Kadınların doğum tercihi yeniden gündeme geldi! - 15 Nisan 2025
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı ve Aşı Enstitüsü Müdürü Prof. Serhat Ünal, BioNTech’in 12 yaşından itibaren Sinovac aşısının 3 yaştan 18 yaşa kadar güvenli ve etki ettiğini ortaya koyan önemli çalışmalar olduğunu belirterek, ”Ülkemizde de çocuklarda salgın daha sık görülmeye başladı. O nedenle, 12-16 yaş arası altta yatan ciddi hastalığı olanlar ve 16 yaş üstü herkesin aşılanması önemli” dedi.
Sabri Ülker Vakfı’nın Youtube üzerinden izleyiciyle buluşan Bilim Sohbetleri Serisi’nin ikinci bölümü yayımlandı. Dünya Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ moderatörlüğünde gerçekleşen yayının konuğu Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı ve Aşı Enstitüsü Müdürü Prof. Serhat Ünal oldu.
Salgınla birlikte ortaya çıkan gündelik yaşam alışkanlıklarındaki değişimlere ve bu süreci sağlıklı bir biçimde yönetmek için gereken önlemlere değinen Prof. Dr. Ünal, pandemi sürecinde dezenformasyon konusunun önemine işaret etti.
Prof. Dr. Ünal, “Kulaktan kulağa yayılan ve bilimsel bir temele dayanmayan bilgi kirliliği pandemi sürecinin doğru yönetilmesinde en büyük sorunlardan biri. Özellikle aşı konusunda DNA kodlamalarına kadar varan birçok asılsız söylentinin virüsle mücadelede büyük önem taşıyan aşı konusunda insanlarımızı yanlış yönlendirerek aşı karşıtlığı yarattığına tanık olduk. Doğru bilgiyi toplumla buluşturma misyonunun önemini bu noktada çok daha iyi kavradık” dedi.
Yeni eğitim döneminde aşılanma çok önemli
Yeni eğitim döneminde 12-16 yaş arası altta yatan ciddi hastalığı olanlar ve 16 yaş üstü herkesin aşılanması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Ünal, yeni eğitim döneminin sağlıklı devam etmesi için aşının şart olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Ünal, şöyle devam etti:
“Biontech’in 12 yaşından itibaren güvenli ve etkili olduğunu, Sinovac aşısının 3 yaştan 18 yaşa kadar güvenli ve etki ettiğini ortaya koyan önemli çalışmalar var. Varyantların artması ile beraber, çocukluk yaşta da bulaş riski artış gösteriyor. ABD başta olmak üzere çocuk vakalarda artışlar devam ediyor. Ülkemizde de çocuklarda salgın daha sık görülmeye başladı. O nedenle, 12-16 yaş arası altta yatan ciddi hastalığı olanlar ve 16 yaş üstü herkesin aşılanması önemli.
Eğitimde aksamaların olması ileriye yönelik daha kötü sonuçlar doğurur o nedenle ne yapıp edip yüz yüze eğitimin devam etmesi gerekiyor.”
Aynı ortamda olanların aşılanmasına dikkat çeken Prof. Dr. Ünal, öğretmenlerden servis şoförlerine, okul içerisinde ve etrafında çalışanlar, ebeveynler ve okulla ilişkisi olan herkesin aşılanması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Serhat Ünal, eğitimde pandemiyle mücadelede maske, mesafe ve hijyen başta olmak üzere önlemlerin sıkı tutulması gerektiğinin de altını çizdi.
Gündeme gelen varyantların temel sebebinin virüsün artışı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Ünal, aşılanma sayesinde virüsün çoğalması engellenerek olası varyantların da önüne geçilebileceğini belirtti.
Üniversite öğrencilerimiz aşı konusunda duyarlı olmalı
Yüz yüze eğitimde aşılanma oranlarının iyi olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Ünal, üniversite öğrencilerinde bu oranın düşük olduğunu ve gençlerin bu konuda hassasiyet göstermesi gerektiğini dile getirdi.
Prof. Dr. Ünal, “Gençlerimizde ‘bana bir şey olmaz’ düşüncesi var oysa bin kişiden birinde bile Covid vakası yaşansa bu etrafındaki en az yüz kişiye bulaş riski demektir. Gençlerimiz aşıya mesafeli olduklarında ailelerini de riske ettiklerini unutmamalılar” dedi.
”Aşı çalışmalarında başarı kaydettik”
Aşı konusunda yapılan çalışmaları ülkemiz ve dünya genelinde değerlendiren Prof. Dr. Serhat Ünal, şunları kaydetti:
“Kendi aşımızı yapma gayretimiz pandemiyle birlikte tekrar gündeme geldi. Türkiye kendi aşısını üretecek bilgi ve birikime sahip bir ülke ancak bu konuda geçmiş zamanlarda yol almakla ilgili sıkıntılar da yaşamış bir ülke. Salgınla birlikte aşı çalışmalarında başarı kaydettik şimdi sırada etkili aşıyı üretme operasyonu var.
Turkovac’ın geldiği aşamada tüm fazlarını tamamlamasını bekliyoruz. Dünyada da Sinovac ve BioNTech dışında geliştirilen birçok aşı çalışması var. Tüm faz çalışmalarını tamamladıklarında tüm dünyada bu tür salgınlarla mücadele edecek aşı alternatifleri çoğalacaktır.”