Pandemi yeme bozukluklarını da artırdı

Pandemi,  yeme bozukluklarını da tetikledi.  ABD Ulusal Yeme Bozuklukları Derneği, pandemi sürecinde yeme bozuklukları yardım hattını arayanların yüzde 70 oranında arttığını bildirdi. 

Psikolog Dr. Feyza Bayraktar, pandemi sürecinde yeme bozukluğu görülme oranında artış yaşandığına işaret ederek, şu bilgileri verdi:

Bilgisayar kameraları ve aynalarla sık sık karşı karşıya gelmek 

İnsanların belirsizlikte kaldığı, günlük rutinindeki stres yönetme becerilerini uygulayamadığı ve sosyalleşemediği pandemi dönemi, birçok kişide yeme bozukluklarının ortaya çıkmasına sebep oldu. Evlere kapanılan bu dönemde, bilgisayar kameraları ve aynalarla sık sık karşı karşıya gelmek, kişinin kendini daha fazla görmesine ve dış görüntüsüne daha fazla odaklanmasına neden oldu. Bunun yanı sıra, sosyal medyada geçirilen zamanın artması ve kusursuz görünen filtreli fotoğraflara maruz kalma hali beraberinde hem ergenlerde, hem de yetişkinliklerde yeme bozukluğu probleminin artmasını tetikledi.

Ülkemizde de görülme oranı yükseldi  

ABD Ulusal Yeme Bozuklukları Derneği, pandemi sürecinde yeme bozuklukları yardım hattını arayanların yüzde 70 oranında, yeme bozuklukları tedavisi için hastaneye yatan ergen hasta sayısının ise yüzde 25 oranında arttığını açıklıyor. Diğer ülkelerde yapılan araştırmalarda da benzer bir artış söz konusu. Özellikle pandemi döneminde ilgi alanlarının azalması, sosyalleşmekten uzaklaşma ve yalnızlaşma, iş kaybı, sınırlı yaşam alanı, yemek veya kiloyla ilgili düşüncelerin artması, ülkemizde de yeme bozuklukları görülme oranlarının yükselmesine sebep oldu.

Sıkı diyetler, yeme bozuklarının habercisi olabilir

Yeme bozukluklarının çoğu sıkı diyetlerle başlar ama bu demek değildir ki, sıkı diyetler yeme bozukluğuna sebep olabilir. Sıkı diyetler, birçok sağlık problemine yol açabileceği gibi, yeme bozukluklarını da tetikleyebilir. Çoğunlukla diyet, kilo verme, kilo almaktan korkmaya başlama ve sonrasında Anoreksiya Nervoza, Bulimiya Nervoza ve Tıkınırcasına Yeme Bozukluğu veya diğer yeme bozukluklarına dönüşebilir.

Ailenin yemekle olan ilişkisi, çocuğun hayatında belirleyicidir

Özellikle duyguların sağlıklı ifade edilemediği, ifade edilmesine izin verilmediği ve yargılandığı aile ortamlarında büyüyen kişilerde, yeme bozuklukları görülme oranı oldukça yüksektir.  Aile içinde sürekli diyet, kilo ve yemek konuşulması da yeme bozukluklarına sebep olabilir. Sınavda başarılı olan ya da olumsuz bir olayla karşılaşan çocuğa çikolata, şeker gibi ödüller vermek, çocuğun hayatı boyunca kendisini her ödüllendirmek istediğinde ya da her üzüldüğünde yemeğe yönelmesine sebep olabilir. Özetle ailenin yemekle olan ilişkisi, çocuğun yemekle olan ilişkisinde belirleyicidir.

(Visited 32 times, 1 visits today)