İdrar yolu enfeksiyonu menopoz belirtisi olabilir

Menopoz dönemi birçok belirtiyle kendini gösteriyor. Adet dönemi düzensizlikleri, ani sıcak basmaları bunlardan en sık görülenleri. Uzmanlara göre, idrar yolu enfeksiyonlarının da sık görülmesi, menopoz belirtisi olabilir.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Rukset Attar, menopoz döneminde idrar yolu enfeksiyonlarının da daha sık görüldüğüne dikkati çekerek, şunları söyledi:

Menopoz belirti vermeden birden bire ortaya çıkan bir dönem değil  

Kadının menopoz tanısının kesinlik kazanması için 12 ay boyunca hiç menstrüel kanama olmaması gerekiyor. Ancak bu dönem 3-5 yıl arasında sürebiliyor. Hatta bazı kadınlarda menopoz dönemi 8 yıl kadar uzayabiliyor. Menopoz belirti vermeden birden bire ortaya çıkan bir dönem değil.

Adet dönemlerinin ağırlaşması, uzamaya başlaması veya bu dönemlerin daha hafif geçmesi, düzensizleşmesi, kişinin menopoza gireceğinin ilk habercilerinden. Adet dönemindeki bu farklılıklar  kişinin yapısı, genetik özellikleri, doğum sayısı, doğumun normal ya da sezaryen olması gibi faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebiliyor. 

Östrojen eksikliği idrar yolu enfeksiyonlarına neden olabiliyor

Östrojen hormonunun eksikliği idrar yolu enfeksiyonlarına neden olabiliyor. Vajen ve üretra (dış idrar yolu) bölgesinde kuruluk, cinsel ilişki sırasında ağrı, idrar yaparken yanma ve sık idrara çıkma görülüyor. Yaşla birlikte mesane hem hacmini, hem de elastikiyetini kaybetmeye başlıyor ve sık tuvalete çıkma ihtiyacı da burada başlıyor. Genital duvarların zayıflamasına bağlı olarak üretra incelebilir ve bu durum nedeniyle bakteriler mesaneye daha kolay erişir. Dolayısıyla kadınların yaşlanmasına bağlı olarak daha sık idrar yolu ve böbrek enfeksiyonları görülür.

Risk son adet döneminden sonraki 4-5 yıl içinde artmaya başlıyor 

 Bu risk son adet döneminden sonraki dört veya beş yıl içinde artmaya başlıyor. Özellikle diyabet gibi bazı kronik hastalıkları olan veya tekrarlayan kronik hastalıkları olan kişileri, idrar kaçırmaya daha yatkın hale getiriyor. Bu durumu yönetebilmek tedaviyle mümkün. Kadınlar bu durumu yaşlanmanın bir sonucu olarak görmemeli.

(Visited 27 times, 1 visits today)