Göz kuruluğuna karşı bu önerileri dikkate alın

Kuru göz hastalığı, dünyadaki en yaygın oküler yüzey hastalıklarından biri.  Uzmanlara göre, kış aylarında daha yaygın görülen göz kuruluğu, depresyona dahi yol açabiliyor. Peki, göz kuruluğundan nasıl korunabiliriz?  

 

Göz Hastalıkları ve Retina Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Nur Acar Göçgil, göz kuruluğunun basit görünse de tedavi edilmediği takdirde korneaya zarar vererek, gözde enfeksiyon gibi ciddi sorunlara sebep olabileceğinin altını çizdi.

Göz kuruluğu nasıl belirti verir? 

Göz kuruluğu olan hastalar, daha önce rahatlıkla yaptıkları aktivitelerde zorlanma hissederler. Gözlerinin çok çabuk yorulmaya başladığını ve dinlenme ihtiyacı hissettiğini ifade eden hastalar, bilgisayar başında eskisi kadar rahat olamadıklarını, göz ağrısı, ışık hassasiyeti, tahrişe bağlı olarak gözlerinde sık sık sulanma, kaşınma ve kızarma gibi şikayetleri de olduklarını belirtmektedirler. Göz kuruluğu olan hastalarımızın sıklıkla dile getirdikleri şikayetler gözlerde batma, gözlerde yanma ve gözlerde yabancı cisim hissidir.

Neden olur? 

Günümüzde bilgisayar ve telefon gibi ekranlar karşısında uzun saatler geçirme, kontak lensin doğru kullanılmaması, çalışılan ortamların nem dengesinin yeterli olmaması, çok yüksek aydınlık ve parlak ışık altında çalışılması gibi durumlar göz kuruluğunun en yaygın sebepleri arasında gösterilebilir. Öte yandan romatizmal hastalıklar, hormonal bozukluklar için kullanılan hormon ilaçları, kadınlarda menopoz sonrası dönemler, antihistaminik ve diğer hastalıkları önlemede kullanılan çeşitli ilaçlar, depresyon ilaçları da göz kuruluğuna sebep olmaktadır. Yaşlanmak da gözyaşı salgılanma miktarını azalttığı için göz kuruluğuna sebep olabilir.

Göz kuruluğundan korunma yöntemleri 

Yaşam tarzında yapılacak ufak değişikliklerle göz kuruluğunun belirtilerini hafifletmek mümkün. Bunlar;

Göz kuruluğunun en büyük sebebi gözdeki nem oranının dengelenememesidir. Dolayısıyla bulunulan ortamdaki nem değerini korumak adına kapalı alanlar sıklıkla havalandırılmalı, uzun süreli klima kullanımından kaçınılmalıdır. Uzun süreli odaklanma gerektiren bilgisayar kullanımı durumunda gözlerimiz belirli aralıklarla dinlendirilmelidir.

Vücudumuzun sağlığının korunması için temel şart olan su tüketimimizin göz sağlığımız için de büyük önemi olduğunu unutmamamız gerekiyor. Su tüketimimize bu nedenle dikkat etmeliyiz.

Gözlerimizin nem oranımızın korunması için rüzgarlı ve güneşli havalarda güneş gözlüğü kullanmalıyız.

Uzun süre sigara dumanına maruz kalmak da göz kuruluğu riskini artırmaktadır.

Kontak lens kullanımımızı talimatlara uygun ve hijyen koşullarını dikkate alarak gerçekleştirmemiz gerekmektedir. Gece lenslerimizle birlikte uyumak belirtilerin artmasına neden olmaktadır.

Yine kirpik diplerinin temizliğine ve hijyenine dikkat edilmeli; eller yıkanmadan göz çevresi ellenmemeli, kaşınmamalıdır. Makyaj malzemelerinin hiyjenine de dikkat edilmeli, makyaj ürünleri her gece özenle temizlenmelidir.

Göz kuruluğuna ağız kuruluğu da eşlik ediyorsa, bu durumun sebebinin romatolojik hastalıklara bağlı olabileceği akılda bulundurularak gerekli testler yapılmalıdır.

Göz kuruluğunun diğer göz hastalıklarıyla birlikte seyredebileceğini de unutmamak gerekir. Bu nedenle yılda en az 1 kez rutin göz muayenelerimizi gerçekleştirmemiz gerekmektedir.

(Visited 10 times, 1 visits today)