Çocuklarda diş sıkmaya karşı plak ya da botoks yapılabilir mi?

Diş sıkma alışkanlığı olarak bilinen bruksizm çocuk ve gençler arasında da yaygın olarak görülüyor.  Uzmanlar, çocuklarda sebebi bilinemeyen bazı ağrıların, diş sıkmadan kaynaklanabileceğinin altını çiziyor. Peki, çocuklarda diş sıkmaya karşı nasıl bir tedavi uygulanıyor? 

Çocuk Diş Hekimi Uzm. Dr. Nurgül Demir, çocuklarda diş sıkma (bruksizm) tedavisi hakkında bilgiler verdi.

Erken dönemde diş sıkmaya sebep olan etkenler ortadan kaldırılmazsa…

Erken dönemde bruksizme sebep olan etken ortadan kaldırılmadığı takdirde baş ağrısı, çene eklemi bölgesinde ağrı, kulak ağrısı, diş yüzeylerinde aşınmalar, çiğneme sırasında hassasiyet gibi şikayetler ve bunlara ek olarak, şiddetli bruksizm alışkanlığı olan hastalarımızda çene eklemlerinde hasar oluşmaya başlayabilir.

Plak veya botoks uygulaması

 

Özellikle yetişkinlerde uygulanan diş sıkmasını önleyici bruksizm plağı ile botoks uygulaması çocuklar için kesinlikle uygun değildir. Bu nedenle, çocuklarda bruksizmin tedavisi, daha çok etkeni ortadan kaldırmaya yönelik olarak yapılmalıdır.

Çocukların izlenmesi çok önemli

Bruksizm alışkanlığı olan hastalarımızda, ebeveynlerin çocuklarını izlemesi çok önemlidir. Gece uyurken duyulan diş gıcırdatma sesi, çocuktaki bruksizm alışkanlığının ebeveynler tarafından fark edilebilecek bir göstergesidir ve geç kalınmadan bir diş hekimine danışılmalıdır.

Psikolog veya psikiyatriste danışmak

Uykuda nefes tutma alışkanlığının çocukluk bruksizmine eşlik edebileceği de bilinmektedir. Dönemsel stres varlığında, gece diş gıcırdatma sesi duyulduğunda çocuğu derin uykudan uyandırmak, oluşabilecek şikayetleri ve bruksizm sıklığını azaltabilir. Ancak uzun süreli problemlerde, çocuk diş hekiminin yanı sıra bir çocuk psikoloğuna veya psikiyatristine danışmak gerekebilir.

(Visited 13 times, 1 visits today)