Covid sonrası kalp krizi geçirdi, kapalı yöntemle by-pass oldu

Diyarbakır’da yaşayan 55 yaşındaki Abdülmetin Alkan, koronavirüsü atlattıktan sonra kalp krizi geçirdi. 3 damarı tıkalı olan Alkan,  kapalı yöntemle by-pass oldu.

55 yaşındaki Abdülmetin Alkan, koronavirüsü atlattıktan sonra kalp krizi geçirdi. 3 damarı tıkalı olan Alkan, açık yöntemle ameliyat olmak istemedi. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Barış Çaynak, Alkan’ı kapalı yöntemle by-pass yaptı.

Diyarbakır’da yaşayan Abdülmetin Alkan, koronavirüs geçirdikten sonra yaşadığı göğüs ve sırt ağrılarının hastalığa bağlı olduğunu düşündü. Halbuki kalp damarları tıkalıydı.  Diyarbakır’da kalp krizi geçirip, anjiyo oldu. İstanbul’da ise kapalı yöntemle ameliyat.

Abdülmetin Alkan, yaşadıklarını şu sözlerle anlattı:

”Korona yapabilir dediler”

”Kovid’i çok ağır geçirdim. Hastanede yatmadım, evde tedavi oldum ancak 25 gün yattım. Sonra kontrole hastaneye gittim. Film çekip “Kurtuldun” dediler. Ama bende önce göğüs ağrısı, bir hafta sonra da sırt ağrısı ve kaşıntı başladı. Doktora gittim,  “Korona yapabilir” dediler ama kalpten şüphelenmediler. Eve geldik; ağrım var, nefesim daraldı. Saat  23.00’de acile götürdüler. “Kalp krizi geçiriyorsun” diyerek, anjiyoya ardından da yoğun bakıma aldılar. 3 damarımın kapalı olduğunu söylediler. Açık ameliyat olmak istemiyordum. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Barış Çaynak’a ulaştık. İstanbul’a geldim,kapalı ameliyat oldum.  Çok kolay iyileştim. Kendimi çok iyi hissediyorum, çok sağlıklıyım. Sağlıkla evime dönebildim.”

Kapalı ameliyatların avantajları 

 Prof. Dr. Barış Çaynak,  covid-19 sonrası artan kalp krizleri ve kapalı ameliyatın avantajlarıyla ilgili şu bilgileri verdi:

Var olan darlıklar, covid-19  ile pıhtılaşmanın artmasıyla beraber, kalp krizine sebep olabiliyor. Sonuçta bu şikayetler covid ağrısı mı, akciğer ağrısı mı karışıyor. Kalp krizi, anjiyo sonucunda zaten kendini belli ediyor.

Kapalı ameliyatın açık ameliyattan çok farkı var. Açık olsaydı, göğüs kemiği açılsaydı, akciğer boşluklarına girilseydi ki zaten akciğerler bu ameliyata hazır akciğerler değildi. Yani biz bu şartlarda bu ameliyatı yapmak istemeyiz. Ama acil bir ameliyattı. Ayrıca kapalı yöntemle yaptığımız zaman akciğeri çok hırpalamıyoruz. O yüzden de daha hızlı iyileşme oluyor. Hastalarımız ilk gün yoğun bakımdan çıkıp, 4. ya da 5. gün yürüyerek sağlıkla taburcu oluyorlar.”

(Visited 91 times, 1 visits today)