Sık sık memeyi bırakma ya da emme sırasında terleme, kalpten kaynaklanabilir

Yılda 15 bin bebek, doğumsal kalp hastalığıyla dünyaya geliyor. Hastalığın oluşumunda genetik ve çevresel faktörlerin büyük etkisi olduğunu belirten uzmanlar, erken dönem belirtilere dikkati çekiyor.

Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Çocuk Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vedide Tavlı, yılda 15 bin bebeğin doğumsal kalp hastalığıyla dünyaya geldiğine işaret ederek, erken tanının önemini vurguladı.

Gebelik sürecinde düzenli kontrol…

Doğumsal kalp hastalıklarının oluşumunda genetik ve çevresel faktörlerin büyük etkisi bulunuyor. Gebelik döneminde annenin geçirdiği enfeksiyonlar, diyabet ve genetik yatkınlık doğumsal kalp hastalıklarının riskini artırabilir. Bu nedenle, anne adaylarının gebelik sürecinde dikkatli olmaları ve düzenli kontrollerini yaptırmaları hayati önem taşıyor.

Doğumsal kalp hastalıklarının doğum öncesinde tespit edilmesi mümkün. Fetal ekokardiyografi, gebeliğin 19’uncu haftasından itibaren kalp hastalıklarını belirleyebiliyor. 

Bu belirtilere dikkat…

Bu hastalıklar bazen doğumdan sonraki ilk günlerde belirti göstermeyebilir ancak ilerleyen dönemlerde fark edilebilir. Doğumsal kalp hastalıklarının en sık görülen belirtilerini şöyle sıralayabiliriz;

Dudak çevresinde morarma,solunumda hızlanma, beslenme sırasında zorluk ve sık sık memeyi bırakma, emme sırasında terleme, genel halsizlik ve büyük güçlükle nefes alıp verme, sürekli solunum zorluğu ve öksürük.’

Ailelerin bu belirtileri gözlemlemeleri durumunda vakit kaybetmeden bir çocuk kardiyoloğuna başvurmaları önemli.

(Visited 8 times, 1 visits today)