Kanlı ishalin nedeni aşı ya da koronavirüs mü?

Özellikle İstanbul’da son birkaç haftadır kanlı ishal vakalarında artış olduğu bildirildi. Uzmanlar, hastaların en sık ”koronavirüs ya da aşı kaynaklı olabileceği” endişesiyle hastanelere başvurduğunu söyledi.

 

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Aslan Çelebi, son birkaç haftadır kanlı ishal vakalarında artış gözlemlendiğini, özellikle İstanbul’da yoğun olarak kanlı ishal nedeniyle hastaneye başvuruların arttığını söyledi.

Normal ishal salgınlarına göre, çok daha kısa sürede yüksek sıvı kaybına yol açarak, ciddi tablolara neden olabildiğinden vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulmasının önem taşıdığını vurgulayan Çelebi, şunları söyledi:

Aşıyla ya da koronavirüsle ilgili değil, bakteri kaynaklı

Pandemi nedeniyle ishal hastaları, en sık koronavirüs ya da aşı kaynaklı olabileceği endişesiyle hastanelere başvurmaktadır. Ancak aşıyla herhangi bir ilgisi şu ana kadar olan çalışmalarda gösterilmemiştir. Bununla birlikte kanlı ishal virüs kaynaklı değil, bakteriyel bir durumdur. Yani koronavirüs ile de ilgisi yoktur.

İshal salgınına karşı bu önlemleri alın 

Hijyen kurallarına çok dikkat edilmelidir. Çünkü ishal,  dışkı ve ağız yolla bulaşan hastalıktır.Eğer mümkünse mutlaka klozet, lavabo ayrımı çok önemlidir. Mümkün değilse her kullanım sonrası lavabo ve klozetler çamaşır suyuyla temizlenmelidir.

Havlular diğer ev sakinlerinden kesinlikle ayrı tutulmalıdır ya da mümkünse tek kullanımlık havlu kullanımına geçilmelidir.

Eğer ishal varsa mutlaka bir an önce hastaneye başvurulmalıdır.

Beslenme planında haşlama patates, muz gibi gıdalara çok aşırıya kaçmamak kaydıyla ağırlık verilebilir.

Dışarıdan yemek yerken çok dikkatli olunmalıdır. Hijyen açısından güvenilir yerlerden yemek yenmesi önem taşımaktadır.

İçilen sulara dikkat edilmelidir. Dışarıdan alınan sularda mutlaka kalitesine güvenilen, ağzı kapalı sular tercih edilmelidir.

Dışarıda içilen içeceklerde buz kullanılmamalıdır. Çünkü bazı restoranlarda buzlar çeşme sularıyla hazırlanabilmektedir. Bunlar ishal gibi çeşitli bakteriyel salgınların daha da yayılmasında etkili olmaktadır.

(Visited 13 times, 1 visits today)