İstanbul Büyükşehir Belediyesi Bilimsel Danışma Kurulu: ”Aşamalı açılalım”

İBB Bilimsel Danışma Kurulundan, ”Aşamalı açılma” önerisi geldi.  Kurul, Türkiye geneli renk haritasına göre, açılma sürecinin yönetimini 4 ana başlıkta topladı. Buna göre,”Çok Yüksek Risk (Kırmızı): Tam Kapanma”, ”Yüksek Risk (Turuncu): Kısmi Kapanma, Kısıtlama, ”Orta Risk (Sarı): Koruma” ve Düşük Risk (Yeşil): Önleme” önerisinde bulunuldu. Ayrıca İstanbul için özel bir yeniden açılma planı yapılması istendi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Bilimsel Danışma Kurulu’ndan, tam kapanma sonrası ”aşamalı açılma” önerisi geldi.

Yapılan açıklamada,  yaklaşık 1 aydır ”kısmi-tam” kapanmanın yaşandığı Türkiye’de ”plansız ve aşamalı olmayan bir açılmanın, toplum sağlığı açısından zararlı sonuçlar doğurabileceği” kaydedildi.

”İstanbul için özel bir yeniden açılma plana yapılmalı”

Dünya Sağlık Örgütü’nün genel önerileri dışında, yeniden açılma sürecinin ülkeye ve İstanbul’a özgü bazı gereklilikleri olması gerektiği belirtilen açıklamada, şunlar ifade edildi:

Ülke genelinde illere göre risk durumu belirlenerek planlama yapılmalıdır. İstanbul için özel bir yeniden açılma planı yapılmalıdır. Bu plan İstanbul ilinin nüfus ve çevresel özelliklerini dikkate almalı, ilçe veya birkaç ilçenin oluşturduğu bölgesel yapılanmalar esas alınarak oluşturulmalıdır. Açılma sürecinde aşılamaya hız verilmelidir. Toplumun yüzde 70’inin aşılanması açılma sürecini hızlandıracaktır.”

Vaka sayılarına göre kapanma-açılma önerisi  

Vaka sayılarına göre açılma sürecinin yönetimini de dört ana başlıkta toplayan Bilimsel Danışma
Kurulu, Sağlık Bakanlığının Türkiye geneli ” renk haritası” üzerinden bu başlıkları şöyle detaylandırdı:
Çok Yüksek Risk (Kırmızı): Tam kapanma yapılmalıdır. Sağlık, gıda, güvenlik gibi zorunlu hizmet veren sektörler dışında, tüm iş yerleri, oteller, restoranlar, kafeler kapatılmalı, seyahatlere izin verilmemelidir. Sadece açık havada temas gerektirmeyen bireysel sporlara ve aynı haneden olan kişilerin bir arada bulunmasına izin verilir.
Yüksek Risk (Turuncu): Kısmi Kapanma, Kısıtlama: Açık alanda insanların en az 2 metre mesafe ve maske ile bulunacakları etkinliklere izin verilebilir. Yalnız konser gibi büyük topluluklar engellenmelidir. Kafe ve restoranlar sadece açık alanda hizmet vermeli, masalarda aynı haneden 4 kişi, farklı hanelerden 2 kişi çapraz oturmalıdır. Kapısı doğrudan dış mekana açılan mağaza ve dükkanlar, kuaförler dört metrekareye bir kişi, AVM ve pasajlardaki dükkanlar ise sekiz metre kareye bir kişi olmak koşuluyla hizmet vermelidir. Kapalı alanlarda havalandırma sistemi yüzde 100 temiz hava ile havalandırılmalıdır. Semt pazarlarında kişi sayısı dört metrekareye bir kişi ve tezgahlar arası üç metre olacak şekilde ayarlanmalıdır. Açık havuzlar, plajlar, ören yerleri, açık hava müzeleri kişiler arası iki metre mesafeyi korumak koşuluyla açılabilir. Spor etkinlikleri bu aşamada başlayabilir, ancak seyirciye izin verilmez. Okullar sınıfta dört metrekareye bir kişi düşmesi ve mümkünse 15 kişiyi geçmemesi koşuluyla açılabilir. Yüzde 50 kapasite ve araç içi temizlik koşuluyla şehir içi ve şehir dışı seyahatler başlayabilir.
Orta Risk (Sarı): Koruma; Yüksek risk ( turuncu) bölgedeki açılmalara ek olarak spor etkinliklerine izin verilir. İki metre fiziksel mesafe, maske ve hijyen kurallarına göre kişi sayısı belirlenir, kapalı ortamda seyirci dahil en fazla 50, açık ortamda 100 kişiye izin verilir. Ayrıca bu aşamada kapalı semt pazarları ve hayvan pazarları da İki metre mesafe ve doluluk durumu kontrolü koşuluyla açılabilir.
Düşük Risk (Yeşil): Önleme;  Orta risk ( sarı ) bölgedeki açılmalara ek olarak kapalı alan etkinliklerine iki metre fiziksel mesafe, maske ve kişisel hijyen koşullarına uyulması, doluluk oranının kontrolü, havalandırma sisteminin temiz hava sağlaması koşuluyla izin verilebilir.

(Visited 21 times, 1 visits today)