”Gargara öncesinde ve sonrasında diş fırçalanmamalı”….
- Kimler suda doğum yapabilir ya da yapamaz? - 13 Aralık 2024
- Dişler tamamen ”beyazlatılabilir mi?”… - 13 Aralık 2024
- Miyomlar kansere dönüşür mü? - 12 Aralık 2024
Uzmanlar, hekim tavsiyesi olmadan ağız gargarası kullanılmaması gerektiği konusunda uyarıyor. Uzun süre kullanımının, tat kaybına neden olabileceğinin altı çiziliyor.
Üsküdar Diş Hastanesi Periodontoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kübra Güler, ağız gargarasının ağız ve diş temizliği için kullanılabilecek bir ürün olmadığını vurguladı.
Çürük oluşumu ya da şiddetli diş eti problemi olanlarda…
Gargara rutinde kullanılması gereken bir ürün değildir ve asla diş fırçalama, diş ipi ya da ağız duşu kullanımının yerine geçemez. Çürük oluşumuna çok yatkınlığı olan bireylerde ya da şiddetli diş eti problemi olan hastalarda hekim reçete ederse gargara kullanılmalıdır.
Fazla miktarda yutulması hayati tehlikeye neden olabilir
Ağız gargarasının yutulması durumunda sağlığı olumsuz etkileyebilecek sorunlara neden olabilir. Az miktarda yutulması halinde midede yanma ve bulantı oluşabilir. 5-6 kapak gibi yüksek miktarlarda yutulması durumunda ise hemen bir hastaneye ulaşılması gerekir. Çünkü fazlaca yutulması hayati tehlike doğurabilir.
Ayrıca diş etleri de gargaradan etkilenebilir. 1-2 haftadan uzun süreli kullanımları ağız içi mikroorganizmalarının dengesini bozarak, farklı hastalıkların ortaya çıkmasına sebep olabilir. Bunun yanı sıra ağızda tat kaybı ya da kötü tat hissi oluşturabilir.
Gargara öncesinde ve sonrasında diş fırçalanmamalı
Hekim tavsiyesine göre edinilip, hekimin önerdiği sürece kullanılmalı. Bir ölçek gargara ağıza alınır ve yarım dakika boyunca çalkalandıktan sonra tükürülür. Öncesinde ve sonrasında yarım saat boyunca diş fırçalamamak gerekir. Çünkü bazı gargaraların diş macunları ile etkileşimi vardır ve bu etkileşim neticesinde etkinlikleri azalabilir.
Ticari ürünler yerine kekik suyu ya da az tuzlu ılık su tercih edilebilir. Bu şekilde gargara yapmak da diş etlerini rahatlatabilir.