
Ek besinler anne sütünün koruyuculuğunu etkiler mi?
- Çocuklarda karın ağrısı hangi hastalıkları işaret ediyor olabilir? - 30 Eylül 2023
- Eris varyantına karşı aşılama yapılacak mı? - 27 Eylül 2023
- Bakan Koca: ”Eris varyantı sebebiyle hastaneye yatanların sayısı çok düşük” - 27 Eylül 2023
Bebeklerin ilk aşısı olarak ifade edilen anne sütünün faydaları saymakla bitmez. Anne sütüyle beslenme, otizm ve dikkat eksikliği gelişme riskini azaltır, bağışıklık sistemini güçlendirir. Peki, yenidoğana anne sütü dışında herhangi bir yiyecek ya da içecek verilmesi koruyucu etkisini azaltır mı?
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Serap Sapmaz, çocukların ileri ki hayatları için doğumdan sonraki ilk 1 saat içinde emzirmeye başlanması ve ilk 6 ay boyunca sadece anne sütüyle beslenmesinin çok önemli olduğunu vurguladı.
Anne sütünün koruyucu etkisi düşer…
Anne sütü, bebeğin tüm ihtiyacını karşılayan ve bebek için gerekli olan protein, yağ, demir, vitamin gibi her türlü besin değerlerini içeren ideal besin kaynağıdır. Anne sütü içerisinde hastalıklardan koruyucu hücreler ve proteinler bulunur. Anne sütüyle beslenen bebeklerde zatürre, orta kulak iltihabı, menenjit, ishal gibi bulaşıcı hastalıklara bağlı ölümler daha az görülür, hastalıklar daha hafif geçirilir.
Bilimsel araştırmalara göre, ilk 6 ay tek başına anne sütüyle beslenme ve 6’ıncı aydan sonra uygun tamamlayıcı besinlere başlayarak emzirmenin en az 2 yaşa kadar sürdürülmesi, bebek ve toplum sağlığı açısından önemlidir.
Yenidoğana anne sütü dışında herhangi bir yiyecek ya da içecek verildiğinde anne sütünün koruyucu etkisi düşmekte ve hastalıkların görülme riski artmaktadır. Bu nedenle gerekmedikçe bebeğe anne sütü dışında herhangi bir besin (su dahil) verilmemelidir.