Sahura kalkmamak kas kaybı riskini artırıyor…

Ramazanla birlikte uzmanlardan da uyarı ve öneriler gelmeye başladı. Bu uyarılardan biri de ”sahura kalkmamaya” ilişkin. Sahura kalkmamanın hem metabolizmayı yavaşlatabileceği, hem de kontrolsüz vücut ağırlık artışına neden olabileceğine işaret edildi.

İstanbul Atlas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Araştırma Görevlisi Ömer Turan, Ramazan’da sağlıklı beslenme alışkanlıklarının sürdürülmesi gerektiğinin altını çizdi.

Sahura kalkmamak beklenenin tersine bir etki gösterir…

Sahura kalkmayıp yatmadan önce beslenmek metabolizmanın yavaşlamasına neden olur. Ramazan’da vücut ağırlığı artışını önlemek amacıyla sahura kalkmayıp yatmadan hemen önce beslenmek, metabolizma ve vücut ağırlığı kontrolü açısından çoğu zaman beklenenin tersine bir etki gösterir. Gece geç saatlerde beslenmek, insülin salgısını artırır ve yüksek insülin fazla enerjiyi yağ olarak depolar.

Ayrıca sahura kalkmamak, açlığın süresini uzatır ve kas kaybı riskini artırır. Bu durum da metabolizmanın yavaşlamasına neden olabilir.

Sahur mutlaka yapılmalı…

Sahur mutlaka yapılmalıdır. Sahurda biyolojik kalitesi yüksek yumurta, yoğurt, süt,
tuzsuz peynir gibi protein kaynakları tercih edilmelidir. Posa içeriği yüksek tam tahıllı/tam buğday ekmek ve domates, salatalık gibi sebzeler
proteinlerle birlikte alındığında tok tutar.

(Visited 9 times, 1 visits today)