
Ramazanda öfke ve gerginliğe ”nefes egzersizi”…
- Dizi ağıranlar, merdiven çıkmak zorunda kalırsa nelere dikkat etmeli? - 17 Nisan 2025
- Bupa Türkiye’den, Adıyaman Üniversitesi’ne sağlık merkezi… - 15 Nisan 2025
- Hamilelikte kustuktan hemen sonra dişlerinizi fırçalamayın… - 15 Nisan 2025
Ramazan ayında açlık ve susuzluk gibi fizyolojik zorluklar, biyolojik dengeyi etkileyebiliyor. Uzmanlar, özellikle uzun süreli açlığın kan şekeri seviyelerinde düşüşe, metabolizma hızında değişikliklere ve hormonal dengesizliklere neden olabildiğini, bunun da öfke ve hızlı sinirlenmeyi tetikleyebileceğinin altını çiziyor.
Uzman Klinik Psikolog Uluğ Çağrı Beyaz, Ramazan ayında oruç tutan bazı kişilerin öfke sorunu yaşabildiğini belirterek, önerilerde bulundu.
Uzun süreli açlık fizyolojik değişikliklerle öfkeye neden olabiliyor
İnsanların Ramazan ayında yaşayabildiği açlık ve susuzluk gibi fizyolojik zorluklar, vücuttaki biyolojik dengeyi etkileyebiliyor. Özellikle uzun süreli açlık, kan şekeri seviyelerinde düşüşe, metabolizma hızında değişikliklere ve hormonal dengesizliklere neden olabilir. Bu fizyolojik değişiklikler, sinir sistemi üzerinde de etkili olabiliyor ve öfke, irritabilite (hızlı sinirlenme) gibi duygusal tepkilere yol açabiliyor.
Yine, Ramazan ayında uyku ve beslenme düzenindeki değişiklikler duygusal dengenin istikrarını değiştirebilir, öfke-stres gibi duygulanımların oluşmasına olumsuz manada katkıda bulunabilir.
Nikotin yoksunluğu öfkeyi artırıyor mu?
Nikotin yoksunluğu durumunda, vücut normal nikotin seviyelerine ulaşamadığı için dopamin salınımı azalır ve bu da duygusal dengeyi etkiler. Bu nedenle de sigara içen bireylerin ramazan ayında sigara iç(e)memesi, nikotin yoksunluğuna bağlı olarak öfke ve irritabiliteyi artırabilir. Bu süreç zarfında oluşan nikotin yoksunluğu, öfke ve irritabilitenin dışında; konsantrasyon güçlüğü, uykusuzluk, keyifsizlik ve anksiyete gibi duygusal ve bilişsel sorunlara etki edebilmektedir.
Ne yapılabilir?
Ramazan ayında öfkeyi tetikleyebilecek durumlardan olabildiğince uzak durmak, tetikleyici unsurlarla karşılaşıldığında odak noktasını değiştirmeye gayret göstermek ve sıklıkla nefes egzersizi yapmak oldukça önemlidir. Unutulmamalıdır ki, Ramazan ayındaki öfke ve gerginlik hali bir geçiş sürecinin sonucudur ve bu süreçte uyumlanma ile birlikte öfke daha kontrol edilebilir bir hal almaktadır.