Reflü hastaları için endoskopiyle yeni tedavi yöntemi

Reflü hastaları için yeni tedavi yöntemi. 60 yaşındaki Sebahat Erdoğan, Prof. Dr. Pata tarafından uygulanan endoskopik fundiplikasyon yöntemiyle hastalığından kurtuldu. Ağızdan girilerek herhangi bir kesiye yol açmadan uygulanan yöntemle, 12 hasta ameliyat edildi. Ancak yöntem, her reflü hastasına uygulanamıyor.

Reflü hastaları için yeni cerrahi yöntem. 60 yaşındaki Sebahat Erdoğan, Prof. Dr.  Cengiz Pata tarafından uygulanan endoskopik fundiplikasyon yöntemiyle hastalığından kurtuldu.

”Geceleri mide ağrısı ile uyanıyordum artık çok rahatım”

Uzun yıllardır gastroozofagial reflü hastası olan Sebahat Erdoğan,  hastalığı nedeniyle sürekli midesinde yanma ve hazımsızlık yaşamaya başladı. Çok genç yaşlarda babasını mide kanserinden kaybettiğini ve kendisinde de 30’lu yaşlarında reflü başladığını belirten Erdoğan, şunları anlattı.

Yaklaşık 20 yıldır her gün mide ilacı alıyordum. Son 10 yılda mide ağrılarım çekilmez hale geldi. Çok acı çekiyordum. Cengiz Bey,  bu yöntemin olduğunu söyledi. 8 ay düşündükten sonra yaptırdım ve çok mutluyum. Hiçbir şikayetim yok. Sürekli yanma, ağzıma acı su gelmesi, öksürük gibi şikayetlerim vardı. Gece ağrıyla uyanıyordum yataktan. Çok sıkıntılıydı. Ama artık çok rahatım, dört aydır ilaç almıyorum.”

Kesi olmadan yemek borusunun alt ucundaki alan zımbalarla kapatılıyor 

 Gastrointestinal Endoskopi Derneği ve Yeditepe Üniversitesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cengiz Pata da, yeni yöntem hakkında şu bilgileri verdi.

 Reflü hastalığındaki sıkıntı, yemek borusu ile midenin birleştiği yerdeki kapakçığın gevşekliğidir. Uzun süre ilaç kullanmak zorunda kalan veya ilaç tedavisine cevapsız bazı hastalarda,  standart cerrahiyle  yapılan fundiplikasyon operasyonu tercih edilir. Eğer açıklık çok geniş değilse endoskopik fudiplikasyon uygun alternatiftir ve hastamızı bu yöntemle tedavi ettik.

Endoskopik fundiplikasyon yöntemi,  endoskopiyle ağızdan girilerek hiçbir kesi olmadan, yemek borusunun alt ucunda ki açık alanın, kabaca tabir edersek zımbalar atılarak kapatılmasıdır.

Her hastaya uygulanmıyor 

Ocak ayından beri yaklaşık 12 hastamızı ameliyat ettik ve 11’ini reflü ilaçlarından kurtardık. Umuyoruz ki reflü hastalığının sürekli ilaçla tedavisi, yakın zamanda tarih olacaktır.

Tedavi yöntemini ülkemizde ilk olarak hastanemizde uygulamaya başladık. Burada önemli olan 3 cm üzeri açıklığı yani mide fıtığı olan hastalarda uygulaması şimdilik doğru olmaz. Günümüz şartlarında ufak açıklıklarda tercih ediyoruz bu yöntemi. Dolayısıyla doğru hastayı seçmek önemli.

Her hastanın reflü tedavisi için bu yönteme başvurması doğru olmaz. Reflü hastalığı farklı seyredebilen bir hastalıktır. Bazı hastalarda 2-3 ay ilaç kullandıktan sonra senelerce şikayet olmuyor. Bu hasta grubu için aralıklı ilaç kullanımı uygun olacaktır. Bazı hasta gruplarında ise,  ilacı kesmek mümkün olmuyor veya ilaçlara yanıt alamıyorsunuz. Bu hastalarda endoskopik fundiplikasyon yöntemi düşünülmelidir.

Her 5 kişiden 1’inde reflü var   

Sokaktaki her 5 kişiden 1’inde reflü semptomları var ve bu oran yükseliyor. Bunu  fazla kilolar, yeme alışkanlığı, hareketsizlik gibi faktörler etkiliyor. Türkiye, Avrupa’nın en obez ülkesi durumunda şu anda. Tencere yemeklerinden de gittikçe daha çok vazgeçiyoruz. Bunlar elbette reflüyü tetikliyor.

(Visited 182 times, 1 visits today)