Yaz aylarında mide gribine dikkat…

Gastroenterit ya da mide gribi , ishal ve kusmaya neden olan yaygın bir sağlık sorunu. Genellikle yaz aylarında bakteriyel veya viral sebeplerden kaynaklanan hastalık, her yaştan insanı etkiler ve özellikle küçük çocuklarda sık görülür. 

Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Kaplan,  genellikle yaz aylarında sıkça görülen mide üşütmesi ya da mide gribine dikkati çekti.

En sık kimlerde görülür?

Mide gribi olarak da bilinen gastroenterit, ishal ve kusmaya neden olan çok yaygın bir sağlık sorunudur. Halk arasında genel olarak mide ve bağırsak üşütmesi ya da bağırsak bozulması gibi durumlar için kullanılır. Genellikle yaz aylarında bakteriyel veya viral sebeplerden kaynaklanan bu tablo, her yaştan insanı etkiler ve özellikle küçük çocuklarda sık görülür. Bebekler, yaşlılar ve bağışıklık sistemi düşük kişiler için viral gastroenterit ölümcül sonuçlar doğurabilir. 

Sebebi nedir? 

Gastroenteritin en yaygın sebebi daha önceden enfekte olmuş bir kişiyle temas veya kontamine yani virüs bulaşmış besin ya da suyu yemek-içmektir. 

Nasıl belirti verir? 

Gastroenteritin en sık görülen belirtileri şunlardır:

Sulu, genellikle kanlı olmayan ishal (kanlı ishal genellikle farklı, daha şiddetli bir enfeksiyon olduğu anlamına gelir),
Karın krampları ve ağrıları,
Mide bulantısı, kusma veya her ikisi,
Ara sıra kas ağrıları veya baş ağrısı,
Düşük dereceli ateş,
Bazen iştah kaybı, mide rahatsızlığı, eklem ve baş ağrısı olabilmektedir.

Belirtiler 1-3 gün içinde ortaya çıkar

Gastroenteritte hasta mikrobu kaptıktan sonra genelde 1-3 gün içinde belirtiler ortaya çıkar. Şikayetler genellikle bir veya iki gün sürer, ancak bazen 10 güne kadar devam edebilir. Bu nedenle vakit kaybedilmeden doktora gidilmelidir.

(Visited 21 times, 1 visits today)