
Türkiye’de 33 bin 71 kişi organ bekliyor
- Kış güneşi de alerji yapar mı? - 8 Aralık 2023
- Obezite ameliyatı sonrası erken dönemde hamile kalmak sakıncalı mı? - 8 Aralık 2023
- Çocuk sahibi olamayanlara ”testis kanseri tetkiki yapılsın” önerisi… - 5 Aralık 2023
Türkiye’de 33 bin 71 kişi, hayata yeniden merhaba demek için organ bağışı bekliyor. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, organ nakli bekleyenler arasında ilk sırada 24 bin 449’la böbrek hastaları geliyor. İkinci sırayı ise ise 4 bin 119’la kornea bekleyenler oluşturuyor. Verilere göre, karaciğer nakli bekleyen hasta sayısı 2 bin 600, kalp nakli bekleyen hasta sayısı da bin 422.
Türkiye‘de halen 33 bin 71 kişi, hayata yeniden merhaba demek için organ bağışı bekliyor.
Kaç hasta hangi organları bekliyor?
Sağlık Bakanlığı‘nın 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası kapsamında paylaştığı verilere göre, 2023 Kasım ayı itibarıyla, ”böbrek nakli bekleyen hasta sayısı 24 bin 449, karaciğer nakli bekleyen hasta sayısı 2 bin 600, kalp nakli bekleyen hasta sayısı bin 422, akciğer nakli bekleyen hasta sayısı 204, pankreas nakli bekleyen hasta sayısı 277 ve kornea nakli bekleyen hasta sayısı 4 bin 119.”
Canlı vericiler karaciğer ve böbrek bağışı yapabiliyor
Organ bağışının hayati önem taşıdığını vurgulayan Sağlık Bakanlığı, 18 yaşını doldurmuş ve akli dengesi yerinde olan her bireyin organ bağışında bulunabileceğini hatırlatıyor.
Canlı vericilerin karaciğer ve böbrek bağışı yapabildiği ülkemizde bağışçılar, resmi veya yazılı vasiyetname düzenleyerek ya da yetkilendirilmiş birimlerden organ bağış kartı alarak bağışta bulunabiliyorlar.
Türkiye Organ ve Doku Bağış Bilgi Sistemi (TODBS) üzerinden kayıt altına alınan bağışlar, E-Devlet entegrasyonu sayesinde vatandaşlar tarafından kolaylıkla görüntülenebiliyor.
Ayrıca, hayattayken organ bağışında bulunmamış kişilerin vefatı halinde, ailelerinin rızasıyla organları alınabiliyor. Organ nakli, birçok hastalık için son çare olarak görülüyor. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 1980 tarihli açıklamasında organ naklinin caiz olduğu belirtiliyor.