
Süper enfeksiyona karşı ”maske takın” çağrısı….
- Çocuklarda karın ağrısı hangi hastalıkları işaret ediyor olabilir? - 30 Eylül 2023
- Eris varyantına karşı aşılama yapılacak mı? - 27 Eylül 2023
- Bakan Koca: ”Eris varyantı sebebiyle hastaneye yatanların sayısı çok düşük” - 27 Eylül 2023
Son günlerde aciller, grip ve zatürre vakalarıyla dolup taşıyor. Göğüs hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Özkaya, pandemi döneminde maske ve temizliğe gösterilen özen nedeniyle vücudun, mikroplarla savaşma yetisini unuttuğunu söyledi. Ve bu kış, temel korumanın maske ve mesafe olması gerektiğini vurguladı.
Altınbaş Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, şu anda toplumda çok sık görülen, yatağa düşürecek kadar hasta etmeyen ama iş ortamında veya evde ayakta durdukça yoran hastalığın ne gribe, ne covide uyduğunu, bunun süper enfeksiyon olarak tanımlanabileceğini söyledi.
Artık grip günlerce sürüyor
Klinik olarak grip virüsü, normalde 2 veya 3 gün sürer ve bulaştırıcılığı bir iki günde biterdi. Ama şimdi evde biri hasta oluyor ve 1 hafta 10 gün içinde tüm ev hastalanıyor ve günlerce sürüyor. Çünkü 3 yıldır hepimizde subklinik dediğimiz bir virüs yükü oluştu. Covid salgını öncesi bizi hasta etmeyecek düzeyde aldığımız grip ve solunum yollarımızı etkileyen virüsler, artık bizi daha kolay hasta etmeye başladı. Yani hastalığa yakalanma eşik değerimizi düşürdü. O yüzden uzadıkça uzuyor bu durum.
Vücudumuz mikroplarla savaşma yetisini unuttu
Maske ve temizliğe o kadar özen gösterdik ki 3 yılda vücudumuz mikroplarla savaşma yetisini unuttu. Bundan sonra alacağınız en akılcı önlem kendinizi halsiz hissettiğinizde, eklem ağrıları ve ateş şikayetleriniz olduğunda 2 gün dinlenmek ve kendinizi izole etmek.
Normal beslenme, bol sıvı ve günlük yeterli meyve ve sebze tüketimi yeterli. Ekstra bağışıklık sistemini güçlendirecek bir şey kullanmaya gerek yok. Bu hastalıkta temel olan vücudu yormadan, mümkün olduğunca dinlenmek.
Bu kış maske ve mesafe
Maskeye geri dönme zamanı geldi. Bu kış temel koruma, maske ve mesafe olmalı. Özellikle toplu yerlerde ve toplu taşımada mutlaka maske takılmalı. Ayrıca grip aşısını da 65 yaş üstü ve kronik hastalığı olanlarla, risk altındaki sağlık çalışanlarına da öneriyoruz.