Stent uygulaması, kalp krizi riskini ortadan kaldırır mı?

Kalp-damar hastalıklarının tedavi yöntemlerinden biri de,”girişimsel yöntemlerle damarların açılması” yani ”stent uygulanması”. Uzmanları göre, teknik olarak damar darlıkları ve tıkanıklıkların çok büyük bir kısmı balon ve stent işlemiyle açılabilse de, zamanla bu damarlarda tekrar darlık ve tıkanmaya rastlanabiliyor.

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Rıza Türköz, stent uygulamasının  kalp krizi riskini ortadan kaldırmayacağına işaret ederek, şunları anlattı:

Diyabet hastalığı ve 3 damar hastalığı olanlar… 

Halk arasında (bir damarım /iki damarım/ üç damarım stentle açıldı) ifadesi sıklıkla kullanılıyor. Ancak çoklu damar tıkanıklığında damarların stent yöntemiyle açılması orta ve uzun dönemde bu damarların tekrar tıkanmayacağı, hastaların kalp krizi geçirmeyeceği ve ani ölüm riskinin ortadan kalkacağı anlamına gelmez.

Uzun süreli diyabet hastalığı ile sıklıkla yaygın ve üç damar hastalığı olan hastalarda, balon ve stent tedavisinin uzun dönem için iyi sonuç vermediği belirtiliyor. Teknik olarak damar darlıklarının ve tıkanıklıkların çok büyük bir kısmı balon ve stent işlemiyle açılabilse de, zamanla bu damarlarda tekrar darlık ve tıkanmaya rastlanabiliyor. Öyle ki stent teknolojisindeki gelişmeler ve ilaç kaplı stentlerin kullanılmalarına rağmen, stentlerde tıkanma ve daralma olmasından dolayı tekrar müdahale gerektirme oranı yılda yüzde 1-2 olarak bildiriliyor. 

En saygın medikal dergilerden olan J Thorac Cardiovasc Surg’de 2023 yılında yayınlanan bir çalışmaya göre, 4 bin 992 stent uygulanan hasta ile 4 bin 975 cerrahi uygulanan hastalarda 10 yılın sonunda; cerrahi operasyon geçiren hastaların hayatta kalma oranını yüzde 80, stent takılan hastaların ise yüzde 76 olduğunu ortaya koyuyor. Aradaki fark küçük gibi görünse de tıp dünyasında istatistiksel olarak oldukça önemli bulunuyor.

(Visited 15 times, 1 visits today)