
Sebebi bilinmeyen ve pek de tanınmayan ileri yaş hastalığı: ”İPF”
- Göz kuruluğuna karşı bu önerileri dikkate alın - 1 Şubat 2023
- Yüksek ateşte ilk 3 aya dikkat… - 31 Ocak 2023
- Akut apandisit sandığınız ağrı, apandis kanseri olabilir - 29 Ocak 2023
Bazı hastalıklar yeterince bilinmedikleri için belirtileri ihmal ediliyor. Bu hastalıklardan biri de İPF yani İdiyopatik Pulmoner Fibrozis. Halk arasında ”akciğer sertleşmesi” olarak bilinen İPF hastalığının en belirgin işaretleri, ”nefes darlığı” ve ”inatçı kuru öksürük”. Uzmanlar, henüz kesin tedavisi bulunmayan hastalıkta, hastaların yaşam süresini uzatan ve kalitesini artıran ilaçlar bulunduğuna dikkati çekiyor.
TÜSAD Difüz Parankimal Akciğer Hastalığı ve Pulmoner Vasküler Hastalıklar Çalışma Grubu Başkanı Doç. Dr. Funda Coşkun, halk arasında ‘‘akciğer sertleşmesi’‘ olarak İPF (İdiyopatik Pulmoner Fibrozis) hastalığı ve tedavisi hakkında bilgi verdi.
İlaca rağmen geçmeyen kuru öksürük
Hastalığın en belirgin işaretleri nefes darlığı ve inatçı kuru öksürük. Çoğu hasta, özellikle egzersiz yaparken, inatçı kuru öksürük ve ilerleyen nefes darlığıyla başvuruyor. Öksürük de genellikle kuru vasıfta ve inatçı özellik gösteriyor ve öksürük kesici ilaçlar etkisiz kalıyor. Nefes darlığı genellikle sinsi bir şekilde ortaya çıkıyor ve ilerliyor. Hastalar bu şikayetlerin yaşlanmaya veya sigara kullanımına bağlı geliştiğini düşünüyor. Bu şikayetlerin dışında halsizlik, güçsüzlük, iştahsızlık ve kilo kaybı da hastalığın diğer belirtileri arasında yer alıyor
KOAH ya da astımla karıştırılabiliyor
Ayrıca, hastaları bu duruma yatkın hale getirebilecek romatoid artrit veya lupus gibi belirli cilt ve eklem rahatsızlıklarıyla ilişki de gözleniyor. Bu hastalığın Türkiye’de görülme sıklığı 100 binde 5. KOAH ya da astım hastalıklarıyla karşılaştırılabiliyor.
Sigara içen erkekler risk grubunda
Genel olarak 60 yaş üzerinde ve erkeklerde daha sık görülüyor bu hastalık. Özellikle sigara içme öyküsü olan ileri yaş erkeklerde görülme sıklığı daha fazla. Açıklanamayan, giderek artan nefes darlığı ve öksürük şikayetleri olduğunda ve uzun sürdüğünde mutlaka bir göğüs hastalıkları hekimine başvurulması gerekiyor.
Henüz kesin tedavisi yok ama…
Hastalığın kesin bir tedavisi olmamakla birlikte tedavi konusunda önemli gelişmeler yaşanmakta. Son yıllarda geliştirilmiş ilaçlarla hastaların yaşam süresi uzatılmış, atak geçirme sıklığı ve şiddeti azalmış, hastaneye yatışları azalmıştır. Bu tedavilere ulaşılabilmek içinse mutlaka hekiminize başvurmanız gerekiyor.
Tanı nasıl konuyor?
Tanı için bilgisayarlı akciğer tomografisi, difüzyon testi, kan tetkikleri, otoantikorlar gibi testlere ihtiyaç var. Gerek duyulduğu taktirde akciğer biyopsisi yapılarak tanı konulabiliyor. Tanı konulmuş hastalarda altta yatan bir etken saptanamadığında idiyopatik yani nedeni bilinemeyen pulmoner fibrozis olarak hastalık adlandırılıyor.
Salgında tedavi sürecini aksatmayın
Koronavirüs riskiyle ilgili İPF hastalarına dair henüz bir çalışma bulunmuyor. Bu nedenle diğer kronik hastalıklara sahip olanların aldığı sıkı önlemlerin bu hasta grubu için de geçerli olduğunu bir kez daha hatırlatmalıyız. İPF hastaları bu dönemde tedavi süreçlerini aksatmaması ve düzenli ilaç kullanımına devam etmesi önemini koruyor. Herkes gibi, bu dönemde İPF hastaları için de maske, mesafe ve hijyen kuralı büyük önem taşıyor.