Reflü tanısı için endoskopi şart mı?

Reflü hastalığı mide içeriğinin yukarıya, yemek borusuna doğru geri kaçması olarak biliniyor. Reflüyle ilgili son dönem çalışmalar, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde hastalığın görülme sıklığının her geçen gün arttığını ortaya koyuyor. Reflüye her yaşta rastlanıyor.

 

Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Benan Kasapoğlu,  reflü tanısı için her zaman endoskopinin şart olmadığını söyledi.

Tanı çoğunlukla klinik olarak konur

Reflünün tanısı çoğunlukla klinik olarak konur. Hasta reflüye ait şikayetlerinden bahsettiğinde, hekimin yönelttiği sorular eşliğinde reflü tanısına ulaşılır. Bazen de tedaviden tanıya gidilir. İlaç reçete edilen hastanın şikayetleri gerilerse, kontrol muayenesinde reflü tanısı konulur. Yani endoskopi her zaman, her hasta için gerekli değildir.

Kimler mutlaka endoskopi yaptırmalı?

Ancak uzun süreli reflüsü olanlarda hastalığın derecesini, yemek borusundaki tahribatı ya da kalıcı değişiklikleri, ülser ve yara varlığını tespit edebilmek için endoskopi çok önemlidir. Bunun yanı sıra hasta 50 yaşını geçmiş ve yeni başlayan bir yutma güçlüğü yaşıyorsa, ağızdan ya da makattan kanama, büyük abdestte gizli kan testinde pozitiflik, tedavi edilemeyen demir eksikliği anemisi, devam eden sürekli kusmalar, ani gelişen kilo kaybı ya da iştahsızlıkla karşı karşıya ise endoskopik değerlendirmenin mutlaka yapılması gerekir.

Ayrıca birinci derece akrabalarda yemek borusu ya da mide kanseri öyküsü varlığında da mutlaka endoskopi önerilir.

Reflü belirtileri 

Hemen her yaşta rastlanabilen reflünün en sık görülen belirtileri şöyle; 

Ağrılı yutma ve yutma güçlüğü,

Besinlerin ağza gelmesi,

Boğazda takılma hissi,

Yemek borusunda yanma,

Kronikleşmiş öksürük,

Ses kısıklığı,

Hırıltılı solunum,

Bulantı ve kusma.

(Visited 7 times, 1 visits today)