Ramazan ayında ağız kokusu nasıl önlenir?
- Sanal kumar yaşı ergenliğe kadar düştü! - 13 Aralık 2024
- Saç dökülmesi erkeklerde depresyon nedeni - 6 Aralık 2024
- Aşırı kafein tüketimi kalp ritmini bozuyor - 6 Aralık 2024
Periodontoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kübra Güler, ramazan ayında dişlerin arasında biriken yemek artıklarının kokuya sebep olabileceğini söyledi. Güler, “Sahurda, sahurumuzu yaptıktan sonra ağız hijyenimizi yine aynı şekilde normal fırçalamamız, gerekli ise diş ipi kullanımı, diş arası temizliği ile ağız içerisindeki tüm birikintilerin plaktan temizlenmesi gerekir.” dedi.
Ağız ve diş sağlığının korunmasına yönelik yapılması gerekenler hakkında açıklamalarda bulunan Üsküdar Üniversitesi Periodontoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kübra Güler, Ramazan ayında bir sorun olarak görülen ağız kokusunu önlemek için alınması gereken tedbirler hakkında önemli tavsiyelerde bulundu.
Ağız ve diş sağlığının, sadece Ramazan ayına özel bir durumun olmadığını her zaman dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Güler, “Sahurda, sahurumuzu yaptıktan sonra ağız hijyenimizi yine aynı şekilde normal fırçalamamız, gerekli ise diş ipi kullanımı, diş arası temizliği ile ağız içerisindeki tüm birikintilerin plaktan temizlenmesi gerekir. Mümkünse de dil fırçalama özellikle Ramazan ayında açlığın getirdiği bir koku da oluyor. Bu fizyolojik bir kokudur ve normaldir ama yemek artıkları kaldıysa özellikle koku dil yüzeyinden kaynaklanır. Bu durumu da dil kazıyıcılarla ya da normal diş fırçası ile güzelce temizledikten sonra arkadan öne doğru süpürerek temizlediğinizde ağız bakımınızı sağlamış olursunuz. Bir sonraki yemek yemenize kadar ağız hijyeninizi yeterince sağlamış olur. Akşam yatmadan önce de ağız bakımını sağladığımızda sahura kadar herhangi bir sıkıntı olmadan ağız sağlığınızı kazanmış oluruz. Şu an iftar ile sahur arasındaki aralığımız geniş, dolayısıyla yatmadan önce ağız bakımını sağlayarak sahurda da yine aynı şekilde devam ettirdiği sürece herhangi bir sıkıntı yaşanmayacaktır.” dedi.
“Sonrasında etkili bir temizliği sağladığımız sürece bir yeme-içme problem olmaz”
Bazı insanların diş eti hastalığına meyilli olduğunu belirten Güler, “Dikkat edilmediği noktada ani diş eti hastalığı ortaya çıkabilir. Diş etlerinin kanamasıyla başlayan bir tablo olur. Ardından da kemik kayıplarının da görüldüğü bir tabloya evrilir. Bu durumu önlemek adına yapılan çok basit bir şey var; ağız temizliğine dikkat etmek. Yeme-içmede herhangi bir sakınca yoktur, Ramazan ayı boyunca ağza bir zararı yoktur ancak sonrasında etkili bir temizliği sağladığımız sürece bir problem olmaz.” ifadelerini kullandı.