
Mide ağrınızın nedeni safra kesesi taşı olabilir
- Dizi ağıranlar, merdiven çıkmak zorunda kalırsa nelere dikkat etmeli? - 17 Nisan 2025
- Bupa Türkiye’den, Adıyaman Üniversitesi’ne sağlık merkezi… - 15 Nisan 2025
- Hamilelikte kustuktan hemen sonra dişlerinizi fırçalamayın… - 15 Nisan 2025
Safra kesesinde taş oluşumu, günümüzde oldukça yaygın görülen bir sağlık sorunu. Uzmanlar, safra kesesi taşlarında en sık görülen belirtinin, mide ağrısı olduğunu belirtiyor. Ve mide ağrısı ile safra kesesi ağrısının, en sık karıştırılan ağrılardan olduğuna işaret ediyor.
Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ali Kağan Gökakın, mide ağrısı ile safra kesesi ağrısının karıştırıldığına dikkati çekerek, şu uyarılarda bulundu.
Özellikle yemek sonrası ağrı…
Safra kesesinde taş oluşumu günümüzde oldukça yaygın bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkıyor. Safra kesesi taşlarında en sık görülen semptom mide ağrısı. Safra kesesi taşları nedeniyle hissedilen ağrı yiyecek ve yemek alınımı takiben devreye girdiği için tokken gerçekleşiyor. Hastalarımız (midem ağrıyor) diye yemek yememe eğilimi içerisinde olmaktadır.
Hasta yemek yemediği zaman safra kesesi rahatlar ve bu durum bir paradoksa yol açar. Gastrit ağrısı ve safra kesesi ağrısı en sık karıştırılan ağrılar olmakla birlikte, ikisinin tedavisi birbirinden tamamen farklıdır. Bu nedenle hastalarımız yaşanan sorunları (mide ağrısı) diyerek geçiştirilmemeli.
Safra kesesi taşı, genellikle safra kesesinde biriken katı parçacıklardır. Safra kesesi taşı ağrısı, genellikle safra kesesinin kasılması veya taşların safra kanallarını tıkanması sonucu ortaya çıkar. Bu ağrı şiddetli olabilir. Ağrı, genellikle belirli tetikleyicilerle ilişkilidir ve genellikle ağrılı nöbetler şeklinde ortaya çıkar.
Safra kesesi taşı ne gibi sağlık sorunlarına yol açar?
Safra kesesi taşları sindirim sürecini etkileyebilir ve bu da bulantı ve kusmaya, gaz, şişkinlik ve sindirim güçlükleri gibi sorunlara neden olabilir. Safra yollarını tıkayan büyük taşlar sarılığa yol açabilir, bu durumda cilt ve gözler sarı renk alır. Safra kesesi iltihaplanması veya taşların tıkanması sonucunda ateş yükselmesi görülebilir.
Kimler risk altında?
Genetik geçiş safra kesesi taşlarının oluşumunda etkili . Ailenizde safra kesesi taşı olduğunu biliyorsanız, bu sizi de hasta adayı yapar. Yine kilolu hastalarımızda, yaş grubu olarak da 40-50 yaş grubu olan hastalarda safra kesesi taşlarını daha sık görmekteyiz. Hızlı kilo alma-verme gibi durumlar da safra komponentinin içeriğini değiştireceği için safra kesesi taşı oluşumda risk faktörüdür. Yüksek kolesterolü olan kişiler de, safra kesesi taşlarının oluşumu adına risk faktörü taşıyan kişilerdendir.