Menenjitin erken belirtileri grip belirtilerine benziyor…
- Evde gıda zehirlenmesine karşı ”20 saniye kuralını” uygulayın… - 2 Kasım 2024
- Global Cinsellik Araştırması: ”Türkiye’de, ortalama ilk cinsel deneyim yaşı 20” - 1 Kasım 2024
- Novo Nordisk Türkiye’de yeni atama… - 31 Ekim 2024
Menenjit, önlem alınmadığında ciddi beyin hasarı oluşturan ve ölüme neden olabilen bir hastalık. Uzmanlara göre, menenjit her yaştan insanı etkileyebilir. Ancak, 1 yaş altı bebekler, okul öncesi eğitim gören çocuklar ve genç kişiler için risk daha fazla.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Erkan Yeşiller, menenjitin belirtilerine dikkati çekti.
”Esas belirtileri birkaç saat ya da birkaç gün içinde kendini gösterir”
Menenjitin erken belirtileri grip ile benzerdir. Menenjit hastalığının esas belirtileri birkaç saat ya da birkaç gün içerisinde kendini gösterir. Klinik olarak yaş küçüldükçe menenjit semptom ve bulguları özgüllüğünü kaybetmektedir. .
Menenjitin en yaygın belirtileri şunlardır;
Şiddetli baş ağrısı,
Kusma,
Yüksek ateş (38 derece ve üstü),
Ense sertliği,
Uyku hali,
Konsantrasyonda güçlük,
Havale geçirme,
Boyun tutulması,
Parlak ışığa bakmakta güçlük,
Sersemlik hali,
Bilinç bulanıklığı,
Soğuk el ve ayaklar,
Titreme,
Hızlı soluk alıp verme,
Eklem ve kas ağrıları.
Yenidoğanlarda belirtiler…
Yenidoğan bebeklerde ise yüksek ateş veya normalin altında olması, inleme, tiz sesli ağlama, hareketlerde yavaşlama, uyku hali ve sersemlik, havale, beslenme güçlükleri, kusma, bıngıldakta şişlik, başın geriye doğru bükülmesi gibi belirtiler görülebilir.
Meningokok aşısı da yaptırın
Menenjit hastalığından korunmanın en iyi yolu aşı. Menenjit aşısı güvenli olduğundan aşıyı yaptırmakta tereddüt etmeye gerek yoktur. Aşının iştah kaybı, ateş, aşı olunan yerde kızarıklık ve halsizlik gibi yan etkileri kısa zaman içerisinde geçer. Menenjit aşısı diğer aşılarla birlikte yapılabilir. Menenjit aşıları ikinci aydan itibaren yapılabilir. Aşının türü ve başlangıç yaşına göre dozları değişebilir. Menenjit aşısı oldukça koruyucu ve etkili bir aşıdır.
Bununla birlikte rutin aşı programında olmayan, özellikle sık karşılaşılan bakteriyel meningokok etkeni hala önemini korumaya devam etmektedir. Meningokok aşıları, talep eden ailelere birçok sağlık merkezlerinde özel olarak yapılmaktadır.