Lösemiyi yenen minik kahramanlar bir araya geldi

Lösemiyi yenen minikler,  Lösemili Çocuklar Haftasında hastaneye tedaviye değil, pasta kesmeye geldi.  İlk tedavisini 3 yaşında olan Deniz Yüce; ”Hiç tanımadığım, adını bile bilmediğim biri bana tekrar can verdi.”

Lösemiyi yenen minikler,  Lösemili Çocuklar Haftası’nda hastaneye bu kez tedaviye değil, pasta kesmeye geldi. 

Hayatlarının henüz başında lösemiye yakalanan ve hastalıkla mücadelesini kazanan minik kahramanlar,  Memorial Bahçelievler Hastanesi Çocuk Hematoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Müge Gündoğdu’yla  bir araya geldi.

”Hiç tanımadığım, adını bile bilmediğim biri bana tekrar can verdi.”

İlk tedavisini 3 yaşında olan Deniz Yüce,  ”2019 yılında tekrar hastalandım. Nakil gerekmemişti ancak yine nüks edince kemik iliği nakli oldum. İki ay önce taburcu oldum. Aylardır dört- beş kişilik doktor ve hemşireden başka kalabalıklarla bir araya gelmemiştim. Bu etkinlikte ilk defa bu kadar insanı bir arada görüyorum. Artık daha iyiyim, daha güçlüyüm. Hiç tanımadığım, adını bile bilmediğim biri bana tekrar can verdi’ ‘dedi.

”Gelişen tedavi yöntemleriyle başarı şansı yüzde 90”

Tüm çocukluk çağı kanserlerinin yaklaşık yüzde 30’unun lösemi olduğunu belirten Prof. Dr. Müge Gündoğdu’da şunları söyledi:

”Gelişen kemoterapi yöntemleri ve destek tedavi yöntemleriyle başarı şansı eskiye göre çok arttı. Şimdi orta riskli bir löseminin başarı şansı yüzde 90’ların üzerinde. Ama hastalar uzun bir süreçten geçiyor hemen iyileşmiyorlar. Zorlu süreçte çocuklar okullarından, arkadaşlarından uzak kalıyorlar. Bu süreç onları psikolojik olarak etkiliyor ve zorluyor. Kemoterapi sürecinde bağışıklık sistemleri çöktüğü için her ortama girip her şeyi yapamıyorlar. Ama sonuçta bugün 20 yıldır geldiğimiz noktada çok iyiyiz. Lösemiden kaçamasak da tedavi edebiliyoruz.”

(Visited 2 times, 1 visits today)