Kozmetik ürünlerinin son kullanma tarihlerini kontrol ediyor musunuz?

Hayatımızın vazgeçilmezi haline gelen makyaj ürünlerinin kullanım tarihlerini kontrol ediyor musunuz? Uzman Eczacı Buğçe Yürüker, kozmetik ürünlerinin kişisel olması gerektiğini ifade ederek, “Son kullanma tarihi geçmiş makyaj malzemeleri cilt hastalıklarına sebep olabilir” uyarısında bulundu.

Uzman Eczacı Buğçe Yürüker, kozmetik ürünlerinin son kullanımına ilişkin şu bilgileri verdi:

Tüm ürünler gibi kozmetik ve bakım ürünlerinin de belirli kullanım süreleri olmaktadır. Bunun için mutlaka ambalaj üzerindeki raf ömrü ve ürünün açıldıktan sonraki kullanım süresi incelenmelidir. Son kullanma tarihleri yazmayan kozmetik ürünlerin, dokusunda ya da kokusunda herhangi bir değişiklik gözlemleniyorsa, bu ürünler mutlaka çöpe atılmalıdır. Bazı ürünler ise, daha sıvı ya da daha koyu bir yapıya dönüşür. Üzerinde lekeler, değişiklikler, gözenekler oluştuysa, ciddi derecede rengi değiştiyse, normalinden farklı bir kokuya sahip olduysa kesinlikle kullanılmaması gerekir.

Avrupa Birliği kriterlerinin önerisine göre kozmetik ürünlerinin ambalajında ağzı açık kavanoz sembolü yer almaktadır. Bu sembol ürün açıldıktan sonraki dönemi temsil ederken, sembolde bulunan sayı ise ürünün açıldıktan sonra kaç ay kullanılabileceğini gösterir. 

Kozmetik ürününüzün saklama koşulları da ürünün ömrünü etkileyen önemli faktörlerden bir tanesidir. Ürünlerinizi, direk güneş ışığından korumanız gerekir. Doğru sanılan en büyük yanlışlardan biri de buzdolabında ürünü muhafaza etmektir. Bazı ürünler buzdolabında saklanabilirken, bazı ürünleri oda sıcaklığında saklamanız gerekir.

Son kullanma tarihi geçmiş kozmetik ve dermokozmetik ürünleri cilt sağlığı açısından tehdit oluşturmaktadır.”

Uzman Eczacı Buğçe Yürüker, cilt hastalığı, kızarıklık, bulaşıcı ve enfeksiyon hastalıklarına yol açabileceğini ifade ederek, cilt ürünlerinin yanı sıra göz kalemi, maskara, göz farı gibi ürünlerin de daha dikkatli kullanılması gerektiğini vurguladı.

Yürüker, tarihi geçmiş göz kalemini kullanmanın gözde ağrı, yanma gibi belirtiler gösterip mikrop kapmasına neden olabileceğini kaydetti.

(Visited 153 times, 1 visits today)