Klor alerjisine karşı ne yapılabilir?

Bazen havuzdan çıktıktan sonra, ”klor döküntüsü” olarak da bilinen bir cilt tahrişiyle karşılaşılabilirsiniz. Klor alerjisi olarak da bilinen bu durum, bazı önlemlerle  önlenebilir.

Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İnsu Yılmaz, klor alerjisi (klor döküntüsü) ve korunma yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Kırmızı kaşıntılı döküntü 

 

 

Bazen, havuzdan çıktıktan sonra klor döküntüsü olarak bilinen oldukça can sıkıcı bir cilt tahrişiyle karşılaşılabilirsiniz. Tipik olarak klorlu bir havuzda yüzdükten birkaç saat sonra ortaya çıkan kırmızı, kaşıntılı bir döküntü görülebilir. Bu “klor alerjisi” olarak bilinse de, klorun cildin koruyucu dış tabakasına zarar verdiğinde meydana gelen, alerjik olmayan bir cilt reaksiyonudur (tahriş edici kontakt dermatit adı verilmektedir.)

Astımı olanlar dikkatli olmalı

Klorun, astımı kontrol altında olmayan kişilerde solunum yollarının hassasiyetini arttırarak, astım semptomlarının alevlenmesine yol açabileceği de unutulmamalıdır. Bu nedenle astım hastasıysanız, astımınız kontrol altında ise havuzu kullanın. Kurtarıcı inhaler ilacınızı yanınızda bulundurun.

Klor alerjisine karşı alınabilecek önlemler

Duyarlı kişilerde klora bağlı istenmeyen durumların oluşmaması için alınacak önlemler;

Havuz girmeden 15 dakika önce ince bir tabaka vazelin krem veya yüzme öncesi losyon sürün.
Havuzdan çıktıktan hemen sonra duş alın.
Nemi hapsetmek için nemlendirici bir cilt kremi veya losyonu uygulayarak devam edin.
Klor oranı iyi ayarlanmış havuzları tercih edin.

(Visited 14 times, 1 visits today)