
Kafa derisinin iltihaplanması, beyin iltihaplanması mıdır?
- Kış güneşi de alerji yapar mı? - 8 Aralık 2023
- Obezite ameliyatı sonrası erken dönemde hamile kalmak sakıncalı mı? - 8 Aralık 2023
- Çocuk sahibi olamayanlara ”testis kanseri tetkiki yapılsın” önerisi… - 5 Aralık 2023
Virüs ve mikroorganizmaların neden olduğu beyin iltihabı tıbbi ismiyle ensefalit. Beyin fonksiyonlarına zarar vererek kalıcı hasarlara yol açan bu hastalık, birçok nedene bağlı olarak gelişebiliyor. Uzmanlar, kafa derisinin iltihaplanmasıyla beyin iltihaplanmasının birbirine karıştırılmaması gerektiğini belirtiyor.
Nöroloji Uzmanı Dr. Hüseyin Konca, beyin iltihabının sıklıkla bağışıklık sisteminin zayıf olduğu bireylerde görüldüğünü söyledi.
Beyin iltihabına yol açan önemli risk faktörleri
Hijyen şartlarının kötü olması,
Güçsüz bir bağışıklık sistemi,
Deride kesi, yara gibi açık bir bölgenin bulunması,
Aşılanmamış veya eksik aşılanmış olmak,
Yabani hayvan tarafından ısırılmış olmak,
Beslenme yetersizliği,
Aşılanmamış meyve ve sebzelerden kaynaklanabilir.
Kafa derisinin iltihaplanması ve beyin iltihabı birbirine karıştırılmamalı
Günlük hayatta kullanılan yanlış saç bakım kremleri, boyalar ve alerjik durumlar kafa derisinde sivilcelenme ve iltihaplanmalara neden olabilmektedir. Bu iltihaplanmalar hekim tavsiyesi doğrultusunda krem veya bazı bitkisel ürünler ile tedavisi sağlanabilmektedir. Kafa derisinin görünen kısmında meydana gelen bu durum ile beyin iltihabı hastalığı karıştırılmamalıdır.
Beyin iltihabında vücuda giren mikroorganizmalar, beyin dokusunda yer edinerek tahribat oluşturur ve hayati tehdit eden işlev bozukluklarına neden olmaktadır. Kalıcı hasarlar ve hayatı tehdit oluşturan beyin iltihabı, evde tedavisi sağlanamayacak ciddi bir rahatsızlıktır.