Her morluk lösemi habercisi mi?

Çocuklarda bazen sadece basit bir çarpmayla oluşan morluklar, kimi zaman çok ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Bu nedenle ”Çocuğum sadece çarptı, birkaç güne zaten geçecektir’’ demek yerine, morlukların sayısını ve boyutlarını takip etmek önemli.  

 

Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Tülin Tiraje Celkan, bacaklarda morarmanın sıklıkla görülen bir lösemi belirtisi olabileceğini ancak löseminin tek başına sadece morluklarla bulgu vermediğinin altını çizerek, şunları anlattı.

Morlukların lösemi düşündürmesi için…

Bacaklarda morarma sıklıkla görülen bir lösemi belirtisi olabilir ama lösemi tek başına sadece morluklarla bulgu vermez.

Bu morarmaların nedeni blast denilen hücrelerin, kemik iliğini istila ederek iyi hücrelerin üremesini engellemesinden kaynaklanmaktadır. Kemik iliğinde yaşam için gerekli olan eritrosit (Kırmızı kan hücreleri) azalınca çocukların rengi solar, halsizleşir, çabuk yorulur, yerinden kalkmak istemez, çok üşürler; kan pulcukları (trombositler) azalınca hastada morluklar ve peteşi denilen minik kanamalar yanında burun, ağız, idrar, dışkı, mide kanamaları oluşabilir. Lökositler azalınca ve artınca ateşli hastalıklar oluşur.

Bu nedenle morlukların lösemiyi düşündürmesi için çocuklarda genellikle beraberinde kilo kaybı, vücutta çeşitli bölgelerde bezeler, diş etlerinde şişkinlik ve eklem ağrıları, ateş ve düzelmeyen enfeksiyonlar olmalıdır. Eklem ve bacak ağrıları, romatizmal çocuk hastalıklarına bağlı olabileceği gibi lösemiye de bağlı olabilir.

Ne zaman doktora başvurmak gerekir?

Ağrı iki haftadan uzun sürüyorsa, sık tekrarlıyorsa, vücut ağrı kesicilere yanıt vermiyorsa, hareket kısıtlanması varsa, gece ağrıyla  uyanılıyorsa mutlaka araştırılması gerekir. Çok sayıda olan, kendi kendine gelişen, travmanın şiddetiyle ters orantılı olan, beraberinde burun ve diş eti kanamalarının eşlik ettiği morluklarda da alarma geçilmesi gerekir.

(Visited 11 times, 1 visits today)