
Fibromiyalji hastaları ramazanda ne yemeli, ne yememeli?
- Hamilelikte kansızlık riskini neler artırır? - 15 Mart 2025
- Boyun fıtığı, ”boyun ağrısıyla” mı belirti verir? - 15 Mart 2025
- Ameliyat sonrası gözde tekrar katarakt oluşur mu? - 14 Mart 2025
Yumuşak doku romatizması adıyla da bilinen fibromiyaljiyi en çok etkileyen mevsim bahar. Ramazanın da bahar ayına geldiğine işaret eden uzmanlar, hastaların bu dönemi rahat geçirebilmek için hem beslenme, hem de uyku düzenine dikkat etmesi gerektiğinin altını çiziyor.
Fibromiyalji konusunda kitabı da bulunan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Mehmet Portakal, oruç tutan fibromiyalji hastalarının özellikle dengeli ve besleyici öğünler tüketmeleri ve vücutlarını dinlendirici aktivitelerle desteklemeleri gerektiğini söyledi.
En çok etkileyen mevsim bahar…
Yumuşak doku romatizması adıyla da bilinen fibromiyaljiyi en çok etkileyen mevsim bahar ayları. Fibromiyalji hastaları hem fiziksel, hem de duygusal olarak etkileyen karmaşık bir hastalıktır. Baharın gelmesiyle birlikte, vücutta yaşanan değişimler ve mevsimsel geçişler, fibromiyalji belirtilerini artırabilir. Ramazan ayının da önümüzdeki günlerde başlamasıyla sağlıklı yaşam düzeninin sağlanması çok önemli.
Ramazanda su tutan yiyeceklere ağırlık verin
Ramazanda su tutan yiyeceklere ağırlık verilmeli. Su tutan yiyecekler yağlardan sade yağ, sızma zeytin yağı ve hindistan cevizi yağı.
Koyu yapraklı sebzelerden semizotu, maydanoz, tere, roka ve bolca limonun sıkıldığı salatanın hem sahurda, hem iftarda sofradan eksik edilmemesi gerekiyor.
Et ve süt ürünlerini azaltın
Et ve süt ürünlerini ise, su atmaya yarayan yiyecekler oldukları için azaltılmasını tavsiye ediyoruz. Gün içinde rahat ettirecek en iyi yiyecek ise sahurda sade yağa iki yumurta.