Cerrahi branşlara talebin azalması
- Saç dökülmesi erkeklerde depresyon nedeni - 6 Aralık 2024
- Aşırı kafein tüketimi kalp ritmini bozuyor - 6 Aralık 2024
- Yenidoğan Çetesi davası devam ediyor - 19 Kasım 2024
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, cerrahi branşlara talebin azalmasıyla ilgili olarak, “Adli sorunları da beraberinde olan branşların tercihinin daha aşağılarda olduğunu görüyoruz” dedi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, tıp fakültesi öğrencilerinin, “Cerrahlığa asistan bulunamıyor mu şu an? Bunun sebebi sizce ne? Neden tıptan mezun olanlar hastaları daha az görecekleri bölümleri tercih ediyor? Bununla ilgili bir politikanız olacak mı?” şeklindeki sorularını yanıtladı.
Koca, son yapılan Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı’ndaki (TUS) sıralamayı anımsatarak, şöyle devam etti:
”1. sırada tercih edilen dermatoloji, 2. sırada tercih edilen plastik cerrahi, 3. sırada tercih edilen radyoloji, 4. sırada tercih edilen radyasyon onkolojisi, 5. sırada göz, 6. sırada çocuk psikiyatrisi, FTR, tıbbi genetik, sonra KBB, psikiyatri… Hatta spor hekimliği 11.sırada, nükleer tıbbın önünde. Enfeksiyon 14. Sırada.
Çok acıklı bir durum: Kardiyoloji 15. sırada. Nöroloji 16. sırada. Üroloji 17. sırada. Ortopedi 18, su altı hekimliği 19, anestezi 20, göğüs hastalıkları 21. İç hastalıkları, ana branştan bahsediyorum, iç hastalıkları 22! Halk sağlığı 23, Adli Tıp 24. Halk sağlığı ve adli tıptan sonra kalp damar cerrahisi geliyor. Kadın doğuma daha yeni geldik: 26. Çocuk hastalıkları 27! Ben çocuk hekimiyim, ilk tercihim çocuktu.
Aile hekimliği 28, ondan sonra geliyor 29 olarak genel cerrahi. Beyin cerrahisi 30.sırada! Çocuk cerrahisi 31, acil tıp 32, göğüs cerrahisi 33 ve gidiyor…
Bu tabloda gördüğümüz çok açık ve net. Özellikle riski düşük olan, hastayla fazla meşgul olunmayan; cildiye, fizik tedavi ve radyoloji gibi branşların daha çok tercih edildiği, ama beyin cerrahisi gibi kalp damar cerrahisi gibi kadın doğum gibi meşakkatli, sorunlu, adli sorunları da beraberinde olan branşların tercihinin daha aşağılarda olduğunu görüyoruz. Bunun ülke için hayra alamet olmadığını hepimiz söyleyebiliriz. Bu doğru bir şey değil. En önemli, kendinizi emanet ettiğiniz bölümlerle ilgili “olsa da olur” diye tercih edildiğini görüyoruz.”
PERFORMANS DÜZENLEMESİNE ÇALIŞILIYOR
Bakanlık olarak bu konunun ciddi olarak gündemlerinde olduğunu belirten Koca, “Biz diğer branşları ne yaparak daha da tercih edilebilir hale getirebiliriz. Mesela performansla ilgili bir uygulamamız var. Bu uygulamanın, yani performansın, teorik olarak olması gerektiğine inanıyorum ama performansın bu şekliyle uygulanmasını doğru bulmuyorum. Yapılması gereken performans düzenlemesini de çalışıyoruz. Onu da birkaç ay sonra açıklamış oluruz ” diyen Sağlık Bakanı, performansta biraz daha farklı kriterlerin devrede olacağını belirterek, şöyle devam etti:
“Yani özellikli, nitelikli, meşakkatli, beceri gerektiren işlerle, müdahalelerle ilgili performansın farklı şekilde devrede olması gerekiyor. Riski düşük olan ve bulunduğu yerden puan toplayarak elde edilen performansın hakkaniyetli olduğuna inanmıyorum. Bunun sebeplerinden bir tanesinin bu olduğuna inanıyorum, bunu düzeltmek gerektiğini düşünüyorum. Bunun dışında da bir takım sebeplerin varlığını düşünüyoruz. Mesela özellikle adli olaylar son dönem ciddi bir sorun haline gelmeye başladı. Birçok avukatın hastadan ücret talep etmeden harekete geçtiğini, bu noktada müdahale yapan hekim ile ilgili bunu iş edinen avukatların olduğunu da biliyoruz. Dolayısıyla bu istismarı da önleyen bir düzenleme yapılması gerektiğine inanıyorum. Biz, temelde 20 yıl önce, 30 yıl önce veya dünyada olduğu gibi özellikli, nitelikli ve meşakkatli işlemlerle ilgili farklı bir yaklaşım içerisinde olduğumuzda, beyin cerrahisi de tercih edilebilir olur, kadın doğum, onkolojik ve cerrahi branşlar da tercih edilir. O nedenle bunu biz çözmek için gayret içerisinde olacağız. Sizler de tercih gayreti içerisinde olursanız iyi yaparsınız.”