Bu faktörler, rahim ağzı kanseri riskini artırıyor

Serviks yani rahim ağzı kanseri  kadınlarda meme, kalın bağırsak ve akciğer kanserlerinden sonra dördüncü sırada görülüyor.  Uzmanlar, serviks kanserinin neredeyse tamamına yakınının, HPV’nin bazı yüksek riskli türlerinin neden olduğu kalıcı enfeksiyondan kaynaklandığını belirtiyor.

Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Gökşen İnanç İmamoğlu, serviks yani rahim ağzı kanserinin sinsi ilerlediğine işaret etti.

 Doç. Dr.  İmamoğlu, Serviks Kanseri Farkındalık Ayı nedeniyle yaptığı açıklamada, şu uyarı ve önerilerde bulundu.

Rahim ağzı kanseri neden olur?

Serviks kanserinin neredeyse tamamına yakını, HPV’nin (Human Papilloma Virüsü) bazı
yüksek riskli türlerinin neden olduğu kalıcı enfeksiyondan kaynaklanıyor. HPV, cinsel yolla bulaşır ve rahim ağzına yerleşir. Vücut savunması tarafından etkisiz hale getirilemezse yıllarca sessiz olarak kalabilir ve bir süre sonra kansere kadar giden değişiklikleri başlatabilir.

Serviks kanseri, dünyada kadınlarda meme kanseri, kalın bağırsak ve akciğer kanserlerinden sonra dördüncü sırada görülürken, ülkemizde onuncu sırada yer almaktadır.

Bu faktörler riski artırıyor?

Erken yaşta cinsel ilişkiye başlanması, birden fazla cinsel partnerin olması, sigara kullanılması, ilk doğumun erken yaşta olması, doğum sayısının yüksek olması ve düşük sosyoekonomik düzey riski artırmaktadır.

Ücretsiz tarama 

Serviks kanseri taramaları ücretsiz olarak Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim
Merkezlerinde (KETEM) yapılıyor. Ülkemizde uygulanan Ulusal Kanser Tarama Programı uyarınca, tarama standartlarımız doğrultusunda 30 – 65 yaş arası kadınlarımıza 5 yılda bir ücretsiz olarak HPV-DNA testi ile tarama yapılmaktadır.

Serviks kanserinde korunmada HPV’nin en çok kanser yapan tiplerine karşı geliştirilen ve koruyuculuğu yüksek olan aşılar mevcuttur. Dünya Sağlık Örgütü, rahim ağzı kanserine karşı 9-14 yaşlarındaki kız çocuklara aşı yapılmasını önermektedir.

(Visited 27 times, 1 visits today)