
Akut apandisit sandığınız ağrı, apandis kanseri olabilir
Uzmanlar uyarıyor, akut apandisit sanılan ağrı kanserden kaynaklı olabilir. Doç. Dr. Kunduz, apendiks kanserinin, akut apandisitle neredeyse birebir aynı bulgularla ortaya çıktığının altını çizdi.
Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Enver Kunduz, hastanın akut apandisit sandığı ağrının aslında apandisit kanserinin belirtisi de olabileceğine dikkati çekti.
Akut apandisit nedir?
Literatürde apendiks olarak adlandırılan, halk arasında ise apandis denen organ, kalın bağırsağın başladığı noktada konumlanır. Apendiksin çeşitli nedenlerle iltihaplanması akut apandisit olarak adlandırılır. Bu hastalığa, özellikle çocuk çağında, herhangi bir meyve çekirdeği, çiklet ya da bir gaita parçası sebebiyet verebilir. Keza bağışıklık sistemi kaynaklı enfeksiyonlar da akut apandisit gelişmesine neden olabilir. Genelde 24 ilâ 48 saat içinde bulgularını ortaya koyar. En tipik bulgu, önce göbek çevresinde başlayan ve ardından apendiksin bulunduğu karnın sağ alt kesiminde yoğunlaşan şiddetli ve dayanılmaz ağrıdır. Zaten bu özellikleri nedeniyle hastalığa akut apandisit adı verilir.
Sorun kanserden kaynaklanabilir
Bağırsakta gelişen kimi iyi huylu ve kötü huylu tümörler, apendikste de gelişebilir. Tümörün kötü huylu olması durumuna apendiks kanseri adı verilir. Bu kanser türü ancak patoloji sonuçlarıyla teşhis edilebilir. Çünkü akut apandisitle neredeyse birebir aynı bulgularla ortaya çıkar. Literatürde ‘apendektomi’ adı verilen apendiksin alınmasına dayalı cerrahi müdahalenin ardından, parçanın patolojik incelemesinde kanser bulgusuna rastlanırsa tümörün türü, büyüklüğü ve konumuna göre ikinci bir operasyon söz konusu olabilir.
Her kanser vakası gibi metastaz, yani kanserin başka organlara sıçrama riski, apendiks kanserinde de söz konusu olabilir. Eğer tümör müsinöz özellikli ve agresif ise metastaz riski söz konusudur. Özellikle karın zarına yayılabilir ki buna literatürde peritoneal karsinomatozis adı verilir.