Akciğer kanseri hastalarının yüzde 80-90’ının sigara öyküsü var…

Başta sigara olmak üzere tütün ürünlerinin kullanımı, her yıl 8 milyondan fazla kişinin ölümüne sebep oluyor. Tütün kullanımı, solunum yolu hastalıkları ve kardiyovasküler hastalıkların yanı sıra başta akciğer kanseri olmak üzere 20’den fazla kanser türü için önemli bir risk faktörü oluşturuyor.

 

Bayındır İçerenköy Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Muharrem Tokmak, tüm kanserlerin yüzde 30’unun, kanser kaynaklı ölümlerin yüzde 50’sinin, akciğer kanserlerinin de yüzde 90’ının nedeninin sigara kullanımı olduğunun altını çizdi.

Akciğerler, sigara dumanından en fazla etkilenen organların başında 

Sigara, başta akciğer kanseri olmak üzere gırtlak, ağız boşluğu, yutak, yemek borusu, mide, kalın bağırsak, pankreas, böbrek, mesane, meme, prostat ve rahim ağzı kanserlerinin oluşumunda etkin rol oynuyor.

Sigara dumanından en fazla etkilenen organların başında akciğerler geliyor. Sigara dumanı içerisinde bulunan zararlı kimyasallar, akciğer dokusuna zarar vererek solunum sistemi ile ilişkili ciddi hastalıkların görülme riskini artırıyor. Akciğer kanserinin de en önemli nedenlerinden biri olan sigara, içmeyenlere kıyasla kanser riskini 10 ila 30 kat arasında artırıyor. Pasif içicilerde ise akciğer kanseri riski, içmeyenlere oranla 3 kat fazla oluyor. 

Türkiye’de yaklaşık 17 milyon kişi sigara kullanıyor ve her yıl 100 bin kişi tütün kullanımı kaynaklı hastalıklardan dolayı hayatını kaybediyor.

Akciğer kanseri hastalarının yüzde 80-90’ında sigara öyküsü bulunuyor

Akciğer kanseri hastalarının yüzde 80-90’ında sigara öyküsü bulunuyor. Kanser gelişme riskini, sigaraya başlama yaşı, sigara içme süresi, içilen sigaranın tipi ve günlük tüketilen sigara miktarı etkiliyor. Özellikle 20 yıl süreyle günde 1 paket sigara içiminden sonra risk belirgin şekilde artıyor. Çoğunlukla doktora başvuracak kadar şikâyet ve belirti verdiğinde ise geç kalınmış ya da ileri evre akciğer kanseri ile karşı karşıya kalınmış olunuyor. 

Sigara içmeyenler yılda bir röntgen, içenler tomografi çektirmeli

Sigara içmeyenlerin, yılda bir kez akciğer röntgeni çektirmesi ve şüpheli lezyon görülmesi durumunda akciğer tomografisi ile taranması büyük önem taşıyor. Sigara içenlerin ise yılda bir kez, en önemli tanı yöntemi olan düşük doz akciğer tomografisi çektirmek üzere göğüs hastalıkları kliniğine başvurması gerekiyor.

(Visited 47 times, 1 visits today)